Docent van het Jaar

Fontys ICT

Van verkoper tot docent, interview met Joris van der Straten. Genomineerd voor “Docent van het Jaar.”

Wie is Joris en hoe ben je hier terecht gekomen?

"Ik ben Joris van der Straten en 2 jaar en 2 maanden werkzaam bij Fontys Hogeschool ICT als docent in het ICT & Business team. Hiervoor heb ik in de verkoop gezeten, heel iets anders dus! Maar ik werd daar niet heel gelukkig van, het motiveerde mij te weinig. Mijn zus werkte al bij Fontys in Tilburg. Ik dacht nog: dat ga ik echt nooit doen, pas als ik 60 jaar ben! Ik ben in Eindhoven gaan wonen en toen is het balletje gaan rollen. Hiervoor heb ik heel veel gereisd voor mijn werk en hele gave dingen mee gemaakt. Dit had ook een keerzijde. Ik geef het vak Bedrijfskunde ICT, informatica vakken, startsemester vakken, stagebegeleiding en ben blokeigenaar van een semester. Het draait hierbij om mensen en niet om geld, zoals bij mijn vorige baan. Dit spreekt mij enorm aan. Het team ICT & Business is geweldig!

Ik geef best wel moeilijke, soms vervelende, vakken. Veel ICT & Business studenten zitten op mijn vakken niet echt te wachten, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het is leuk om studenten te zien die na het einde van een semester het toch snappen en leuk gaan vinden. Dat is ook mijn doel. Deze week kwam ik zelfs een student tegen die zei:" Ik heb het vak niet gehaald bij jou, maar heb je toch genomineerd". Ja, dat is dan wel een mooi compliment."

Waarom denk je dat studenten jou hebben aangemeld?

Ik geef best wel moeilijke, soms vervelende, vakken. Veel ICT & Business studenten zitten op mijn vakken niet echt te wachten, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het is leuk om studenten te zien die na het einde van een semester het toch snappen en leuk gaan vinden. Dat is ook mijn doel. Deze week kwam ik zelfs een student tegen die zei:" Ik heb het vak niet gehaald bij jou, maar heb je toch genomineerd". Ja, dat is dan wel een mooi compliment.

Studenten zeggen o.a. over jou:

"Joris is niet alleen heel toegankelijk voor studenten. Studenten pikken de lesstof gemakkelijk op, doordat zijn lessen op een goede manier zijn opgebouwd."

"Joris is gemotiveerd om zijn klas nieuwe dingen te leren. De al wat verder gevorderden helpt hij verder te groeien, hij doet er alles aan om daarin te voorzien. Maar hij staat ook klaar voor de studenten die het wat moeilijker hebben. Zijn lessen zijn uniek en hij heeft continu je aandacht."

"Joris is voor mij vanaf het begin af aan altijd al docent van het jaar geweest."

"Voor mij is Joris van der Straten écht docent van het jaar. Hij steekt met kop en schouders boven de andere docenten uit, niet alleen door zijn enthousiasme en humor, maar vooral door zijn vakkennis die hij op een fantastische manier overbrengt. Daarnaast is hij erg betrokken bij zijn studenten en kan hij iedereen zo motiveren dat ze het beste uit zichzelf halen. Onze SQL-koning verdient het om docent van het jaar te worden!"

Wat vind je van deze uitspraken?

Ja, dat maakt me wel trots. Erg leuk om te lezen! Ben benieuwd welke studenten het precies hebben gezegd.

Vind je het een eer dat studenten jou hebben opgegeven?

Absoluut, dat had ik niet verwacht. Het is ook een motivatie om verder te gaan. Zo vind ik het ook belangrijk om mijn eigen verhaal aan studenten te vertellen om hen te motiveren tijdens hun studie. Zo heb ik bijv. mijn propedeuse niet gehaald in een jaar en zag ik mijn studie vaak als bijzaak. Ik was op dat moment met andere dingen bezig zoals muziek. Ik herken veel in studenten van mezelf. Door mijn verhaal te vertellen hoop ik hen te inspireren om toch echt dat diploma te halen. Want dat is erg belangrijk, dan kun je veel bereiken. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Hoe reageerde je familie op je nominatie?

Mijn vriendin is natuurlijk super trots! En m'n zusje krijgt ook alle informatie mee omdat ze zelf ook op Fontys werkt. Zo stuurde ze zojuist nog een mailtje door naar mijn ouders met "trotse zus." Leuk om te lezen.

Wat vind je het allerleukste aan je werk op FHICT?

Bij mijn vorige baan had ik vluchtig contact. Je had een aantal doelen en als je die had bereikt ging je weer snel door. Hoog salaris, maar dat is ook niet alles. Als docent ben je langere tijd mensen aan het helpen. Dat vind ik heel erg leuk. Je moet studenten motiveren en natuurlijk ook veel lachen. Binnen het B-team is iedereen heel begaan met elkaar, een leuke club mensen bij elkaar.

Studenten kunnen nog stemmen t/m maandag 7 december 23.59uur. Ga je nog stemmen werven?

Nee, ik zelf niet. Ik vind het al een hele eer dat ik genomineerd ben en vind het wel prima zo. Ik blijf er nuchter onder. Grappig om al die posters met mijn gezicht door heel het gebouw te zien hangen en sommige collega's zijn ook erg actief om stemmen te verzamelen voor mij. Dat zie ik als een compliment. Ik vind het leuk dat Fontys Hogeschool ICT nu meer in de schijnwerpers staat, zelf hoef ik dat niet zo nodig. Al ben ik uiteraard wel trots op de nominatie!

https://www.youtube.com/watch?v=0AF8_N5bLtM (403)