Escape Room

Fontys ICT

Escape Room erg populair bij bezoekers Open Dag locatie Eindhoven

Zondag 31 januari 2016 was de Open Dag op locatie Eindhoven. Er waren diverse voorlichtingen en standjes van studenten. Zo ook de projectroep van de "Escape Room". Deze studenten hadden in een lokaal een echte "Escape Room" gerealiseerd. Per sessie mochten 8 bezoekers een kijkje nemen en de Escape Room zelf ervaren. Dit was enorm populair onder de bezoekers. De hele dag stond er een wachtrij. Ook Omroep Brabant kwam een kijkje nemen en schreef een artikel. Daarnaast werd student en initiatiefnemer Raoul Houkes geïnterviewd voor een radio uitzending van Omroep Brabant. Hieronder kun je het artikel lezen van Omroep Brabant:

Middelbare scholieren lossen cybercriminaliteit op in Eindhoven

Middelbare scholieren konden zondagmiddag helpen om cybercriminaliteit tegen te gaan. Zogenaamd dan, want studenten ICT en Communicatie van de Fontys Hogeschool hebben een mobiele escape-room gebouwd die de scholieren voorlichting geeft over de gevaren van het internet. De bezoekers van de open dag van de hogeschool konden vast een kijkje nemen.

"We wilden laten zien dat ICT niet alleen maar programmeren en knutselen aan computers is" zegt Raoul Houkes, zelf student ICT. "Als je dan toch voorlichting moet geven, waarom dan niet met iets actiefs. Escape-rooms zijn populair, dus één en één was in dit geval twee."

Pop-up escape-room. Leerlingen van verschillende Fontys opleidingen werkten samen om de escape-room te bedenken en realiseren. Een van de docenten had nog een speciale eis om de leerlingen een voldoende te geven voor hun project: Maak de escape-room mobiel! En dat deden de leerlingen dan ook. "We kunnen dit opbouwen en afbreken waar willen. Het zou goed kunnen dat wij hiermee binnenkort langs scholen en bedrijven gaan om hen, op hun eigen locatie, voorlichting te kunnen geven", aldus Houkes.

Ontsnappen. Diegene die worden uitgedaagd om te ontsnappen worden meegenomen in het verhaal van Jessica. Zij is gehackt en foto's van haar zullen binnen twintig minuten online komen. Aan de spelers om dat tegen te gaan. De ene groep gaat in de kamer van Jessica, de andere groep in de kamer van de dader. Door samen te werken en gegevens uit te wisselen kunnen ze de dader ontmaskeren en de kamer verlaten.De meeste bezoekers reageren enthousiast. "Als we dan toch zo nodig voorlichting moeten krijgen dan liever zo. Normaal krijg je een saai college en nu kun je echt zelf iets doen", zegt een van de middelbare scholieren die een kijkje kwam nemen. Die daar aan toevoegt: "Van mij mogen ze op onze middelbare school komen om voorlichting te geven, lijkt me leuk."

Dader. De les die de escape-room je leert: Kijk uit met wat je vrijgeeft op het internet, want voor je het wet ben je het slachtoffer of dader van cybercriminaliteit. En wie zich afvraagt wie het nou uiteindelijk gedaan heeft, daarvoor zal je zelf in de escape-room plaats moeten nemen.

Auteur: Maarten van den Hoven