App voor mantelzorgers

Fontys ICT

Studenten Fontys Hogeschool ICT ontwikkelen nieuwe app voor mantelzorgers

Vijf studenten van Fontys Hogeschool ICT hebben een app ontwikkeld voor mantelzorgers: Zorg-Samen. De app zorgt ervoor dat het voor mantelzorgers makkelijker wordt om te communiceren met elkaar en met degene die zij zorg verlenen. Een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem. Woensdag 1 juni werd de app officieel gelanceerd.

De studenten kregen de opdracht om een maatschappelijk probleem te zoeken en daar een oplossing voor te bedenken. Mantelzorg werd uiteindelijk het thema. In twintig weken tijd ontwikkelden de vijf studenten (Roy van den Eijnden, Ella van der Meeren, Sander van de Rijt, Jaleesa Nunes Da Silva en Ruben Sissing) de app.

Onderzoek: vooral communicatie een probleem

Uiteraard hebben de studenten ook onderzoek verricht. "We hebben via het Steunpunt Mantelzorg 265 mensen ondervraagd. We zagen dat vooral de communicatie een probleem was. Berichten worden soms over het hoofd gezien, waardoor een persoon alle taken op zijn bord krijgt. Vanaf nu kunnen die opdrachten verdeeld worden en wordt die ene mantelzorger dus ontlast," aldus Ruben Sissing.

In de app zit o.a. een to-do-list, waarop klusjes worden gezet en worden verdeeld. Zo kunnen mantelzorgers makkelijker onderling bepalen wie bijvoorbeeld een lamp vervangt of de boodschappen doet.

Testresultaten positief

De testresultaten waren al positief. "Veel mensen waren blij dat we dit probleem aankaartten. Onze app was precies wat ze nodig hadden, " aldus Roy van den Eijnden. En nu? De opdracht is klaar, maar dat betekent niet dat de app nu in de prullenbak verdwijnt. Verschillende bedrijven toonden al interesse. "We willen de app aan de mensen geven. Gratis, om het communicatieprobleem op te lossen. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als een grote zorg-organisatie het project oppakt!"

Tags: In de Media