Astrid Belder wint scriptieprijs

Fontys ICT

Student Astrid Belder wint scriptieprijs ICT & Software Engineering uitgereikt door Sogeti

Woensdag 2 maart 2016 werd tijdens de diploma-uitreiking van ICT & Software Engineering ook de scriptieprijs uitgereikt. Dit werd gedaan voor scripties die een cijfer 8,5 of hoger hadden behaald. Astrid Belder was de gelukkige. Zij ontving uit handen van Jurjen van Geenen, Software Architect bij Sogeti, de scriptieprijs voor haar scriptie "Aanpassen lopende workflow instanties binnen jBPM." Astrid deed hiervoor onderzoek bij SNS.

Een deel van de bedrijfsprocessen van SNS wordt grotendeels geautomatiseerd afgehandeld. Voor de automatische afhandeling van deze processen wordt gebruik gemaakt van de open source workflow engine jBPM. De processen staan gedefinieerd binnen jBPM in de vorm van een workflow. Aan deze workflow is code gekoppeld, zodat het proces grotendeels geautomatiseerd kan worden doorlopen. Het kan voorkomen dat er een foutje zit in de code van een procesdefinitie, waardoor de lopende processen tegen een fout aanlopen en vast komen te zitten. Als dit voorkomt wordt de automatische afhandeling van deze processen stopgezet en wordt de afhandeling hiervan neergelegd bij een verwerkende afdeling binnen SNS. Deze handmatige verwerking kan erg veel tijd kosten, zeker als het gaat om een grote hoeveelheid langlopende processen.

Om het aantal menselijke handelingen terug te brengen en tijd te besparen, zou het gewenst zijn dat de bug in de code kan worden hersteld en de processen vervolgens verder kunnen lopen aan de hand van de verbeterde versie van de procesdefinitie. Om deze reden heeft Astrid onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om aanpassingen te maken op lopende procesinstanties binnen jBPM.

Astrid beschrijft heel precies de situatie bij SNS in termen van organisatie, relevante IT systemen en een gedetailleerde probleemstelling. Vervolgens suggereert zij mogelijke oplossingen voor problemen omtrent het "live aanpassen" van proces definities. Haar beschrijvingen van mogelijke oplossingen en argumentaties omtrent bepaalde keuzes hierin getuigen van diepgaande technische kennis van Java en aanverwante technologie, en het vermogen om dit helder over te brengen naar de lezer. Daarnaast demonstreert zij ook overtuigend haar praktische vaardigheden in het ontwikkelen van een Proof of Concept.

Vanwege haar bijzondere prestaties op al deze vlakken, heeft Sogeti haar de Scriptieprijs 2016 aangeboden.

Astrid, gefeliciteerd!