AI-expert studententeam van Digitale Werkplaats op AI Summit Brainport

Fontys ICT
Woensdag 2 november stond een speciaal AI-expert studententeam van Digitale Werkplaats Midden- en Zuidoost Brabant op de AI Summit Brainport. Het in AI gespecialiseerd team - studenten van Fontys Hogeschool ICT – gingen met tientallen bedrijven in gesprek om hen te inspireren en adviseren over de kansen die artificiële intelligentie hun organisatie kan bieden. Een mooie introductie van het project Digitale Werkplaats dat valt onder de projectorganisatie van het Fontys Kenniscentrum Applied AI for Society en sinds begin dit schooljaar met de eerste praktijkcases van start is gegaan.

Naast kennisontwikkeling rondom AI is een belangrijke ambitie van het Fontys Kenniscentrum Applied AI for Society het AI-enablen van onze regio. Op de arbeidsmarkt zien we een groot tekort aan goed opgeleide professionals en het mkb blijft achter als het gaat om digitalisering. Dit gaat ten koste van onze regionale innovatieslagkracht. Daarom zorgen we er samen met ons netwerk voor hoogstaand AI-onderwijs voor een brede doelgroep en helpen we bedrijven bij hun digitaliseringsvraagstukken. Een van de projecten die hieronder vallen is het realiseren van een Digitale Werkplaats. 

Nieuwe Digitale Werkplaats in de regio
Het fenomeen Digitale Werkplaats is zeker niet nieuw. Vanuit verschillende Digitale Werkplaatsen in Nederland werken studenten en mkb al samen aan digitaliseringsvraagstukken. In Noordelijk (’s-Hertogenbosch e.o) en West-brabant (Breda e.o) wordt al langer vanuit Digitale Werkplaatsen gewerkt. Sinds het begin van dit schooljaar zijn we ook in de regio Midden en Zuidoost-Brabant (Eindhoven, Tilburg, Helmond e.o.) van start gegaan. Een bijzondere Digitale Werkplaats is het wel, want in deze club werken maar liefst acht onderwijsinstellingen samen. Naast Fontys Hogeschool zijn dat TU/e, JADS en Tilburg University en ROC ter AA, Summa College, Onderwijsgroep Tilburg en Koning Willem I College. Hierdoor zijn we in staat om veel en diverse projecten op te pakken op verschillende uitvoeringsniveaus. Mkb-bedrijven kunnen terecht voor een breed scala aan vragen en projecten. Denk aan web development, online marketing, cyber security, data science, procesoptimalisatie en cloudoplossingen. Doel is om samen in drie jaar tijd 600 mkb-ers te matchen met 3000 studenten. De grootte en duur van de projecten kan variëren van een eendaags consult, een groepsproject van een aantal weken, een ‘betere’ bijbaan tot een (afstudeer)stage of zelfs een meerjaars PDEng-onderzoek. Hiermee helpen we het mkb in de regio met hun digitaliseringsvragen en studenten krijgen de kans om met praktijkcases relevante ervaring en kennis op te doen. 

Meer informatie over Digitale Werkplaats Midden- en Zuidoost Brabant: www.mjinbedrijfdigitaliseren.nl. Digitale Werkplaats is een project van het Kenniscentrum Applied AI for Society. (Bron: Fontys.nl)