Kunnen wearables zorg makkelijker en efficiënter maken? - een interdisciplinair onderzoek

Fontys ICT
Wearables zijn apparaten zoals je smartwatch of smartphone. Devices die je continue bij je draagt en welke data verzamelen. Zo begrijpen we beter hoe ons lichaam functioneert en of we persoonlijke doelen halen, bijvoorbeeld hoeveel stappen je gezet hebt, het aantal calorieën dat je verbrandt en het aantal uren dat je slaapt. Maar wat zouden we kunnen doen met de berg data die gemonitord wordt vanuit een zorgperspectief? Kunnen wearables de zorg ondersteunen met een snellere signaleringsfunctie? Een interdisciplinair team, waar studenten en onderzoekers van Fontys ICT deel van uitmaken, zoekt het uit in het onderzoeksproject 'Van Sensoren naar Zorg'.

Stressdetectie
We zijn als mensen van nature slecht in onze stress op tijd te signaleren. Er is namelijk niet één signaal van ons lichaam wat aangeeft dat er stress optreedt. In sommige gevallen is stress zelfs wenselijk of natuurlijk, bijvoorbeeld in een spannende situatie, zoals bij een risicosport of een belangrijke presentatie. Daar zit volgens Petra Heck, onderzoeker bij Fontys ICT, verbonden aan het lectoraat AI & Big Data, de uitdaging: “Wat we proberen te doen is op basis van de data ongewenste of problematische stress signaleren met geavanceerde AI algoritmes. Daarnaast werken studenten ook aan het dataplatform waarin deze informatie ontsloten wordt, wat op zichzelf al een flinke uitdaging is.”

Case Study
Naast de technische kant, worden in het project ook twee casestudies gedraaid. Hierbij wordt getest of stressdetectie bij twee specifieke patiëntgroepen meerwaarde biedt. Het gaat hierin om mensen met dementie, een groep waarbij vaak onbegrepen gedrag gezien wordt. Stressdetectie kan zorgen voor betere zorg en begrip. De tweede case study betreft patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Hier kunnen stress- en ontspanningsdetectie het verschil maken in beter management van de eigen fysieke gesteldheid door preventief handelen. Fysiotherapeuten zullen de inzet hiervan gaan testen, vertelt onderzoeker Manon Peeters-Schaap, verbonden aan Fontys Paramedische Hogeschool: “Fysiotherapeuten zullen prototypes van wearables gaan testen in de praktijk. Dat gebeurt in eerste instantie met gezonde proefpersonen in gecontroleerde omgevingen, en in de tweede instantie bij cliënten onder begeleiding van een fysiotherapeut.”

Meer dan IT
Het project is een samenwerking tussen verschillende Fontysinstituten, externe technologiepartners, zorginstellingen en een consortiumzorgorganisatie. Die interdisciplinaire samenwerking is vooral nodig in de zorgpraktijk, legt Manon Peeters-Schaap uit: “De uitdaging is om in een veilige omgeving toch een situatie van stress of ontspanning te creëren. Daarvoor moeten we nauw samenwerken met zorginstellingen en de proefpersonen, maar ook met partners die de technologie kunnen leveren om effectief te monitoren. We gaan technologie, zoals VR, inzetten om de beleving stress of ontspanning op te wekken, maar denk ook aan ademhalingsoefeningen.”

Ethiek en techniek
Dit project kent een derde component naast de technologie en zorgpraktijk, en dat is de ethische of juridische kant. De huidige privacywetgeving en het aansprakelijkheidsrecht zijn erg strikt, ook als het om biomedische data gaat, maar laat ook veel onduidelijkheid over wat wel en niet kan. Om die reden is ook de Juridische Hogeschool Fontys-Avans betrokken bij het project, legt Heck uit: “De technologie is er in principe, het is een kwestie van de juiste AI-toepassingen vinden om inzichten naar boven te halen. De vraag is daarin wel hoe je dat op een ethisch verantwoorde manier doet, die ook past binnen de juridische kaders van bijvoorbeeld de privacywetgeving. Ook daar hopen we antwoorden op te vinden in dit project, zodat de inzet van wearables als zorg-ondersteunende technologie een grote stap dichterbij komt.”

Het project wordt mogelijk gemaakt door RAAK-mkb financiering en staat onder leiding van onderzoeker Dr. Manon Peeters-Schaap van Fontys Paramedische Hogeschool. Het project is verbonden aan het Lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society.

Bron: Fontys.nl