Het Grote HackShield Event

Fontys Hogeschool ICT

Red Team vs Blue Team

Afgelopen vrijdag hebben een aantal Cyber Security studenten samen met docent Ron Mélotte meegeholpen met het ‘Grote HackShield Event’.

HackShield? Vraag je jezelf wellicht af. HackShield is een game waarin Cyber Agents (kinderen 8-12 jaar) leren hoe ze zichzelf en hun naasten kunnen beschermen voor gevaren in de online wereld. Elk jaar organiseert HackShield een evenement waarbij klassen van groep 7/8 worden uitgenodigd om op die dag kennis te maken met figuren van de game. Scholieren kunnen op de foto met partners van HackShield, zoals de politie. Onder leiding van Northwave kunnen zij op allerlei manieren puzzels oplossen en, niet geheel onbelangrijk voor de scholieren; op de foto met Janouk, presentatrice van het Klokhuis.

Tijdens de opdrachten gedurende het event kunnen de scholieren shield stickers in verschillende kleuren verzamelen. Deze kunnen ze plakken in hun Cyber Agent Paspoort. Als ze op het eind van de dag alle kleuren stickers in hun paspoort hebben verzameld dan mogen ze zichzelf echte Cyber Agents noemen.

Het laatste onderdeel van het programma is de grote Cyber Security Quiz. De scholieren worden dan onderverdeeld in ‘Team Red’ en ‘Team Blue’, waarbij ze met elkaar de strijd aangaan. Wie zullen er winnen? De aanvallers of de verdedigers? HackShield de game is natuurlijk gefocust op het leren verdedigen van scholieren tegen online gevaren. Maar als je niet weet hoe een hacker denkt en te werk gaat, dan is het ook lastig om jezelf en je naasten op de juiste manier te beschermen. Dus ontzettend slim dat ze naast het Blue Team ook een Red Team hebben gevormd zodat de scholieren beide kanten van het verhaal meekrijgen en daardoor nog weerbaarder zijn tegen de online gevaren.

Aan het eind van het event zijn de kinderen, met een Goodie Bag in de hand, moe maar voldaan naar de bussen teruggekeerd. Eén van de scholieren gaf aan dat hij dit het leukste schoolreisje ooit vond. Dit is voor HackShield het mooiste wat ze kunnen horen. Je wilt dat scholieren belangrijke kennis zich eigen maken, maar daarbij ook heel veel plezier ervaren tijdens het proces.

Het HackShield evenement werd afgesloten met een borrel voor medewerkers, partners en vrijwilligers van het evenement. Met een hapje en een drankje is er gevierd dat alles soepel is verlopen. En ook de Cyber Securty studenten en Ron Mélotte konden moe maar voldaan terugkeren naar huis.

Wil je meer weten over het Hackshield event en welke interessante zij hebben opgezet voor scholieren? Neem dan een kijkje op de website.

Tags: Events