André Kuipers kijkt met ICT-studenten naar de toekomst

Fontys ICT
Een speciale gast woensdag bij Fontys. André Kuipers vertelde voor een volle zaal met ICT-studenten hoe belangrijk de informatie is die je uit de ruimte kan halen. Hij kan het weten. De astronaut zag de aarde tot twee keer toe zoals maar weinigen die ooit zullen zien: klein en fragiel.

Kuipers werd uitgenodigd in het kader van de themaweek die wordt gehouden door Fontys ICT. Vijf dagen lang worden zo’n 200 studenten die de richting Mediadesign volgen, onderworpen aan moeilijke vraagstukken, gebaseerd op de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

“Bij ICT heb je verschillende profielen, waar Mediadesign er één van is. Hier leiden we studenten op in de meest creatieve richting”, legt docent en medeorganisator Nick Welman uit. “Omdat we zo’n grote hogeschool zijn, hebben we de behoefte gevoeld om een soort community-gevoel te creëren voor al onze studenten. Dat is de achterliggende gedachte van deze week.” 

Het thema dat bij het evenement hoort, is out of space. “Mediadesigners richten zich bij het bedenken van een product steeds meer op de hele mensheid. Het moet bijdragen aan een betere wereld. Daarom hebben we gekozen voor out of space, met de boodschap dat de wereld in nood is. Is er ergens in de ruimte een andere beschaving die ons kan helpen met problemen op het gebied van het klimaat, vluchtelingen of voedsel? Daar houden de studenten zich deze week mee bezig.”

Dat doen ze door in groepjes allerlei verschillende uitdagingen aan te pakken. Eerder deze week kregen ze al workshops van socioloog Theo Ploeg of werkten ze aan opdrachten. Vandaag stond het bezoek van André Kuipers op de planning. Voor student Kim Jansen een groot hoogtepunt. “Supervet dat hij hier zometeen staat”, zegt ze vlak voor de aftrap van André's optreden. “Ik vind alles wat met ruimte te maken heeft heel interessant. Dat hij uit Nederland komt, maakt het nog een stuk leuker. Dit is ongetwijfeld het vetste gedeelte van deze themaweek. Ik denk dat iedereen hier wel bij aanwezig is. Als studenten er vanmorgen niet bij waren, dan zijn ze dat nu wel.” 

Een paar minuten later is het zover en betreedt André Kuipers het podium. Hij neemt het publiek mee in een trip down memory lane. Hij heeft het over de eerste ruimtevlucht, over de eerste maanlanding en over de grote bron van informatie die de ruimte is. Satellieten worden gebruikt voor het voorspellen van het weer, voor gps, voor communicatie, zelfs voor spionage. Maar ze worden ook gebruikt voor het signaleren van klimaatveranderingen. Water verdwijnt, terwijl de droogte toeneemt. Bosbranden komen steeds vaker voor. En plasticafval wordt een steeds groter probleem in de oceanen.

Met de aarde moeten we slim omgaan, zegt Kuipers. We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer en natuurrampen, maar daar kunnen we iets aan doen. “Dammen bouwen, Afrika groener maken, minder vlees eten. Met technologie komen we heel ver”, aldus de astronaut. “We hebben een prachtige planeet, maar we hebben er wel maar één. Daar moeten we zuinig op zijn.” 

De strekking van zijn verhaal? Studenten moeten weten waar ze informatie vandaan kunnen halen. “Ze moeten weten wat er met de planeet aan de hand is en hoe we dat meten”, zegt hij in een reactie op een vraag van Bron. “De informatie en data die je uit de ruimte kunt halen, is veel beter dan wat het menselijk oog signaleert. Met deze onafhankelijke, neutrale informatie moeten politici, maar ook de burgers bereikt worden. Mensen in het ICT-vak spelen een belangrijke rol om de data die beschikbaar is, bij de rest van de wereld te krijgen.”

800_9ed9c3fb-d317-4923-9909-250fd798cda2.jpg?10000

Het docententeam: Lody Aeckerlin, Paul Reekers, Nick Welman (bovenaan midden), Petra Vuijicic, Maikel Putman

Tekst: Bron.nl