Makkelijker op reis met de Covid Travel Tool

Fontys ICT
Reizen is tijdens de pandemie soms een uitdaging. Het kan een doolhof zijn om uit te vogelen wat nu precies de maatregelen zijn in verschillende landen. Overal eigen regels, maar ook zoeken op welke overheidswebsite je ze kan vinden. Al vroeg in de pandemie dacht student Martin Frenken met zijn team na of dit niet makkelijker kon. Wat nou als er een applicatie was die al die Covid-19 reisinformatie bij elkaar bracht? Dat zou toch eens makkelijk zijn. Fontys Hogeschool ICT studenten ontwikkelden de technologie van die app voor je.

Projecten met impact
Binnen het Fontys ICT InnovationLab worden verschillende minors gegeven. Studenten werken daarbinnen aan praktijkgerichte vragen vanuit bedrijfspartners, maar er is ook ruimte voor eigen projecten, legt Martin uit. Martin is student Software Engineering en ontwikkelde met zijn medestudenten voor de minor Data-driven Business Lab de Covid-19 Travel app: "We zijn gaan brainstormen met negen studenten en uit alle ideeën kwam dit project naar voren. Dat was in januari, maar we zagen allemaal het nut in van dit idee." Dat idee is dus een app die alle reisinformatie bij elkaar brengt. Niet alleen de restricties, maar ook wat wel mogelijk is op dat moment. Een app met een positieve impact dus.

Data verzamelen en AI-oplossingen
De studenten werken het project vervolgens uit van idee naar ’proof of concept’, legt Martin uit: "We zijn gestart met het opstellen van een lijst requirements. Daarna zijn een aantal designopties voorgesteld. Na het maken van onze keuzes, zijn we gestart met programmeren." Dat lijkt allemaal redelijk standaard, maar om de juiste informatie in de app te krijgen moet ook data verzameld worden. Dat is het stuk waar het volgens Martin interessant wordt: "De data wordt automatisch opgehaald van overheidswebsites. Gescraped, zoals dat heet. Die data wordt vervolgens vertaald naar het Engels en opgeslagen in de database. Daar haalt de app de informatie vervolgens uit." De app runt zichzelf, en dankzij een interval update blijft de informatie actueel.

Gebruiksgemak door slimme categorisering
Als je wel eens op de site van de overheid over Covid-19 gekeken hebt, weet je wat een enorme hoeveelheid informatie daar staat. Dat wisten Martin en zijn team ook op te lossen: "We hebben gekozen om de restricties te categoriseren, zodat de gebruiker kan vinden wat relevant is. Ook dat gaat automatisch, met een machine-learning model gebaseerd op natural language processing (NLP). Een stukje AI dus, dat zorgt dat informatie gegroepeerd wordt in de database en in de app verschijnt binnen thema's als horeca, thuisbezoek en zo voorts. Dat NLP-model leert te herkennen waar een maatregel bij hoort op basis van cues. Stel in een maatregel komt twee keer het woord ‘terras’ voor, dan herkent het model dit als een horecamaatregel." Er is ook goed nagedacht over de user interface om het gemak verder te vergroten: "Ik zou zeggen dat het iets gebruiksvriendelijker is dan de site van de rijksoverheid. De app heet een travel app, maar ook binnen Nederland maakt deze het makkelijker om snel informatie te vinden."

Proof of concept voor informatiedeling
Het team maakte scrapers voor 15 verschillende landen om de werkbaarheid van hun eerste concept aan te tonen. Het idee vertaalt zich ook door naar andere toepassingen, met name voor organisaties die met internationale regelgeving te maken hebben. Het zelf-opgezette project heeft de studenten veel gebracht, zegt Martin: “Ik vond het heel leuk dit te maken en samen te werken met studenten die een heel andere achtergrond hebben was leerzaam. Dat is de winst van dit project, leren van elkaar. Maar er heeft nog niemand aangeklopt die verder wil met dit idee.”

Fontys studenten werken aan toegepaste onderzoeksvraagstukken. Ze zoeken bijvoorbeeld uit wat voor kansen er zijn in de toepassing van AI. Projecten, zoals de Covid Travel Tool, worden uitgevoerd in het Fontys ICT InnovationLab.  Meer weten over het Fontys ICT InnovationLab? Bekijk hier de website.