Innovators Race

Fontys Hogeschool ICT

Studenten Steve Thijssen en Julia van der Heijden door bij 1e voorronde Innovators Race, op naar Parijs en San Francisco!

Studenten Steve Thijssen (ICT & Business) en Julia van der Heijden (ICT & Technology) waren geselecteerd bij de 1e voorronde van de Innovators Race georganiseerd door Capgemini (onze nieuwe Partner in Education). Zij moesten in de voorronde hun idee pitchen aan een deskundige jury. Vervolgens moesten zij deelnemen aan een spannende challenge van een uur. Hierbij kon de organisatie zien welk team in een kort tijdsbestek goed kon presteren en met iets bruikbaars kon komen. Na een spannende voorronde werden ze uiteindelijk geselecteerd.

Wat is de Innovators Race

Tijdens de Innovators Race draait het om innovatie, technologie en duurzaamheid. Studententeams bestaande uit 2 personen van 6 landen strijden tegen elkaar voor een plekje in de finale in Parijs in maart 2016. De winnaar gaat er van door met $25,000 en een unieke innovate experience bij Capgemini in San Francisco.

Studenten werken aan een challenge. Deze challenge is in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). De challenge is het ontwikkelen van een concept om de ZSM methode interactiever te maken door middel van multimedia en digitale tools. Daarnaast het vinden van een betere manier om beslissingen te documenteren en te communiceren richting verdachte en slachtoffer.

"Elk land heeft zijn eigen doel. In Nederland is het echt op het OM gericht. Kleine criminaliteit, vandalisme etc. worden vaak uitgevochten door het OM. Dit kost echter heel veel tijd. Tijd die beter besteed kan worden aan grotere zaken. Het idee is om kantoren te plaatsen waar advocaat, politie, slachtofferhulp (alle partijen die samenwerken om een zaak op te lossen) aan tafel gaan zitten en de kleine misdaden oplossen. Dit kan dan binnen een dag en hoeft niet meer via het OM", aldus een enthousiaste Steve. Samen hebben hij en Julia een concept bedacht om het interactiever te maken met vernieuwde aspecten.

De oplossing

"Stel je hebt een kantoor waarbij iedereen die aan de zaak werkt samen zit aan een tafel. Op de plaats van delict geeft de politie QR codes aan slachtoffer en dader. Via deze QR codes komen ze in een speciale app omgeving. Hier kunnen ze hun verhaal kwijt en visualiseren. Deze informatie wordt vervolgens doorgegeven aan een interactieve tafel op het kantoor. Via deze tafel kun je heel makkelijk bestanden aanklikken", aldus Julia van der Heijden. "We willen het nog interactiever maken door met een hologram projectie te werken. Tot nu toe hebben we ons gericht op technologie die er al is en die gebruiksvriendelijk is. Uiteraard willen we nog wel een beter proces".

Gouden combinatie

Het enthousiasme bij dit duo spat er vanaf. "Echt een gouden combinatie, een B en een T student! We vullen elkaar gewoon heel goed aan." "Steve kan soms doordraven met zijn wilde idee├źn, dan moet ik hem soms wel een beetje temmen", lacht Julia. "Pitchen kan hij super! We zijn een goede aanvulling op elkaar".

En nu..

Steve en Julia krijgen de kans om hun oplossing ook echt uit te werken voor het Openbaar Ministerie. In december wordt er nog een video gemaakt van hun project. Deze video moet in februari 2016 gaan zorgen voor heel veel stemmen. De twee landen met de meeste stemmen mogen door naar de grote finale in Parijs in maart 2016. Win je die finale? Dan mag je naar San Francisco. Met de vraag wat ze verwachten wordt gezegd: "San Francisco here we comeeee!"

Meer informatie

http://innovatorsrace.com

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@24445/factsheet-zsm/