De Staat van het MKB

Fontys Hogeschool ICT

Koningin Maxima bij lancering De Staat van het MKB met o.a. Eric van Tol, directeur Big Data Expert Centre

Hare Majesteit Koningin Máxima was maandagmiddag 23 november aanwezig bij de lancering van ‘De Staat van het MKB’ in de Malietoren in Den Haag. Met dit nieuwe onafhankelijke platform willen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen de in Nederland beschikbare kennis over het midden- en kleinbedrijf verbeteren.

Naast een platform is De Staat van het MKB ook een samenwerkingsverband. Op 23 november werden een website en een overzichtspublicatie gepresenteerd. De Staat van het MKB is een initiatief van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), MKB-Nederland en DARE, bestaande uit enkele hoogleraren die zich richten op ondernemerschap. Betere informatievoorziening over het MKB moet eveneens leiden tot een verbetering van beleid en dienstverlening gericht op het MKB.

Eric van Tol, directeur Big Data Expert Centre een van de sprekers

Tijdens de lancering kwamen diverse ondernemers aan het woord en gaven samenwerkingspartners hun visie op het MKB en het belang van goede informatie en kennis hierover. Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, spreekt samen met directeur van het Big Data Expert Centre van Fontys Hogescholen, Eric van Tol, over de toenemende kansen op het gebied van data in de beleidsvorming en dienstverlening aan het MKB. 'Nederlandse ondernemers beschikken over enorm veel data. Bijvoorbeeld klantgegevens, koopgedrag van consumenten en exportcijfers. Deze data moet veel meer worden gedeeld. Vaak weten ondernemers niet wat er wel en niet kan vanwege privacywetgeving, of zijn ze bang dat er niet zorgvuldig mee met hun data wordt omgesprongen. Maar als je de markt en de samenleving beter wilt leren kennen, zal je toch gegevens moeten delen.’

Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Dit comité is in 2011 opgericht als vervolg op de Raad voor Microfinanciering, waarvan Koningin Máxima van 2007 tot 2011 lid was. Zij zet zich in om het bereik van financieringsmogelijkheden te vergroten, zowel met coaching als met krediet voor potentiële en bestaande kleine ondernemers.

Tags: Lectoraten