Fontys Factory

Fontys Hogeschool ICT

Fontys Factory een van de highlights op DDW2015

De Dutch Design Week: het event dat Eindhoven voor tien dagen in een wereldstad verandert. Vrijdagavond was de officiële kick-off. Zo'n 250.000 mensen hebben deze week een bezoekje aan Eindhoven gebracht en lieten zich onderdompelden in de wereld van design. Het thema was "What If.." en moest de verbeeldingskracht van ontwerpers benadrukken.

Fontys Hogeschool ICT: trots op het eindresultaat

Fontys Hogeschool ICT was dit jaar vertegenwoordigd op de DDW met de expositie Fontys Factory Cancer. Hierbij werd samengewerkt met studenten van verschillende opleidingen en professionele ontwerpers. En daarnaast in het bijzonder de samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Woody Veneman en Bram Tuns zijn de medewerkers van Fontys Hogeschool ICT die bij dit project betrokken waren. "Door hun talenten aan te spreken, vooroordelen los te laten en daarmee denkruimte te scheppen hebben de studenten in een zeer korte tijdspanne een enerverende en emotionele expeditie doorlopen. Het resultaat: een boeiende en ontroerende verzameling van beelden en verhalen," aldus Woody. Ook de studenten waren erg enthousiast over de samenwerking en het eindresultaat. Studente Demi Nietveld heeft o.a. aan het project "Immortal Canary" gewerkt en is erg trots op het eindresultaat. "We hebben het mooi neergezet en een duidelijk nieuw beeld gegeven over kanker. Mijn verhaal heeft door Immortal Canary een mooi plekje gekregen en kan ook andere mensen helpen." Het proces was volgens Demi soms best chaotisch en druk in de laatste weken. "Maar het was het allemaal waard! We kunnen heel erg trots zijn op het eindresultaat!"

De expositie: van gele kanarie tot opgestapelde stoelen

De expositie was erg indrukwekkend. Een eng, klinisch onderwerp werd zo verbeeld dat het juist wel bespreekbaar was. Complimenten aan de studenten. Het zet kanker in een totaal ander daglicht. Als je de ruimte van de expositie inliep viel gelijk een ding op: een stapel stoelen tot aan het plafond. Een erg indrukwekkende verbeelding van dat waar je tegenop ziet: "Versisque 2.0." Ook de gedekte tafel trekt aandacht "Table of Content:" een diner met oneindig veel gangen. De ruimte werd gevuld door het stemgebruik van het project "Embodiment. What if cancer could speak to us?" Een monoloog vanuit een kankercel. Knap werk. Dat vond KWF Kankerbestrijding ook. Zij tonen de video o.a. op hun Facebookpagina. Natuurlijk waren er nog vele andere projecten te zien: van een gele kanarie tot een grijpmachine met medicijnen. Ook waren er nog vier schermen te zien waarop men afbeeldingen en video's liet zien van de workshops door professionele ontwerpers Renee Scheepers, Arne Hendriks, Raw Color en Thomas Lommée. Deze workshops hadden ter inspiratie gediend voor de projecten.

Een van de highlights DDW 2015

Architectenweb.nl en blogger Mark Dubach noemen Fontys Factory Cancer een van de highlights van de DDW 2015. Een expositie die dus zeker de moeite waard was om te bezoeken.

Meer informatie:
www.fontysfactory.nl

Blogs:
www.architectenweb.nl
www.marcdubach.nl

Tags: Events