Symposium Autisme en Talent

Fontys Hogeschool ICT

Symposium Autisme en Talent, talenten van autisten onderschat

Op woensdag 14 oktober 2015 werd het symposium Autisme & Talent georganiseerd door Stichting Autisme Research in het Evoluon in Eindhoven. Dit als onderdeel van het Kennisfestival "Leren in Brainport". Marlou Heskes, autismespecialist en coördinator talentgericht onderwijs & student+ van Fontys Hogeschool ICT, was een van de initiatiefnemers en kijkt terug met een trots gevoel: "We hadden niet verwacht dat er zoveel bezoekers zouden komen, fantastisch!".

Symposium: fondsenwerving en erkenning

Het symposium had als doel -naast fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek- ook extra aandacht te genereren voor het erkennen en herkennen van de talenten van mensen met autisme. In een volle Philipszaal in het Evoluon luisterden 400 bezoekers naar o.a. Prof. Simon Baron Cohen van Autism Research Centre Cambridge University en Merel van Vroonhoven, voorzitter AFM en werkgroep 'Vanuit autisme bekeken.' Tevens vertelden een aantal mensen met autisme over hun eigen ervaringen op de werkvloer.

Silicon Valley Syndrome

Een jaar lang mocht Brainport zich de slimste regio ter wereld noemen. Net zoals andere slimme regio's heeft ook Brainport te maken met het 'Silicon Valley Syndrome': het percentage kinderen in het autistisch spectrum is er vele malen hoger. Onderzoek van Simon Baron Cohen wijst uit dat in deze regio autisme spectrum stoornissen vier keer zo vaak voorkomen als in de regio Utrecht. "Hoewel velen al wel een vermoeden hadden, sloeg de uitkomst destijds in als een bom", aldus het Eindhovens Dagblad. Voor het excelleren in de techniek lijkt een vleugje autisme onontbeerlijk. Toch vindt maar liefst 70 procent van de HBO studenten met autisme na hun afstuderen geen baan.

Simon Baron Cohen wil doorpakken

Onderzoek naar de relatie tussen techniek en autisme is er nog nauwelijks en dat terwijl er betekenisvolle kansen liggen voor talentvolle mensen met autisme. Baron Cohen wil nu graag doorpakken en onderzoek doen naar het verband tussen mensen met een technische achtergrond en autisme. Onderzoek doen kost echter geld. Heel veel geld. Het bedrijfsleven is niet happig om te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar autisme. Toch schreeuwt de Brainport-regio met ASML, Philips en VDL om talent: techneuten met oog voor detail.

Aandacht voor autisme en talent op Fontys Hogeschool ICT

Ad Vissers, directeur Fontys Hogeschool ICT, was ook aanwezig op het symposium. "Wij leiden graag heel veel mensen op met diversiteit aan talenten, van creatief tot heel goed in samenwerken. Zeker ook met aandacht voor autisme en talent," aldus Ad Vissers. Ook vertelde Vissers dat vaak de gap tussen een HBO-diploma halen en een baan vinden groot is bij studenten met autisme. "We erkennen het talent van deze studenten nog te weinig."

Meer informatie over Stichting Autisme Research:
http://www.autisme-research.nl/

Tags: Events