P1 event in Eindhoven en Tilburg

Fontys ICT

Van robots tot check-in systemen: 1e jaars studenten laten hun talenten zien tijdens P1 event in Eindhoven en Tilburg

Dinsdag 12 april 2016 vond het P1 event plaats op zowel locatie Eindhoven als Tilburg. En met succes. Bezoekers, bestaande uit voornamelijk trotse ouders en docenten, keken hun ogen uit. In Eindhoven presenteerden 17 groepen hun projecten aan het publiek en in Tilburg in totaal 6 groepen.

In de eerste 9 weken van hun opleiding HBO-ICT vormen 1e jaars studenten een "bedrijf" (een proftaakgroep) van 6 personen, dat een innovatief product ontwikkelt. De thema's daarbij zijn ICT & Game Design of ICT & Security. De groep werkt wekelijks aan dit product en past daarbij de toenemende ICT-kennis toe. Wekelijks ontvangt iedere groep een briefing van docenten, vakeigenaren en experts van Business, Media Design, Software Engineering en Technology. Zo wordt ook kennis uit deze routes toegepast. Het eindresultaat wordt met trots gepresenteerd tijdens het P1 event.

Eindbeoordeling door vakdocenten

's Middags ontvingen de studenten een eindbeoordeling van hun vakdocenten. Deze beoordeling telt mee voor het studieresultaat aan het einde van de lesperiode. De beoordeling bestond uit zowel een procesbeoordeling als een productbeoordeling.

Trotse ouders en docenten

's Avonds konden ouders een kijkje komen nemen naar het eindresultaat van hun dochter of zoon. Ook waren er vele docenten aanwezig. In Eindhoven trok de keyboard spelende robot veel aandacht van projectgroep Elise. "Het is een robot die in de toekomst de muzikant kan vervangen in bijvoorbeeld restaurants," vertelt projectleider Jonathan enthousiast. "Dat is veel goedkoper, want je hoeft geen personeel te betalen. We hebben erg hard gewerkt aan het product en er ook veel vrije tijd in gestoken. Winnen zou leuk zijn, maar het belangrijkste is dat we onszelf echt hebben overtroffen. We hebben veel bijgeleerd." De robot speelt vrolijk verder. De robothanden zijn gemaakt met behulp van LEGO mindstorms, een van de eisen aan het product. "We kregen alleen de techniek, daarna mochten we zelf verzinnen wat we ermee zouden gaan doen." En de plannen voor de toekomst? "We zouden wel een heel lichaam willen bouwen, zodat het net een mens lijkt," vertelt Giel, een van de andere projectleden. Ook hebben ze interesse in deelname aan de ICTalent Awards, om hun product in de spotlights te zetten. In Tilburg liepen er ook vele trotse ouders rond. Docenten en SLB'ers Mijke van der Zee, Lieke Buiks en Pascal Dauphin kwamen de studenten aanmoedigen. Het was een kleine, gezellige club.

Voor de 20e keer aanwezig op het P1 event

Wil van Erp was gisteren voor de 20e keer op het P1 event. "We organiseren het P1 event al vanaf het moment dat we een startsemester hebben gekregen. Dat was al in het studiejaar 2007-2008. Er zijn twee instroommomenten per jaar, zodat we ook tweemaal een P1 event hebben per jaar. In al die jaren zie je natuurlijk dat vaak dezelfde ideeën uitgevoerd worden, zoals een parcours dat de robot moet gaan volgen. Dan zie je niet zoveel nieuws. Maar elke keer zitten er weer groepen tussen die me verrassen met een geweldig uitgewerkt idee!" aldus een enthousiaste Wil. "Het mooiste geluid dat je tijdens het bezoeken van de presentaties door de achterban hoort zijn de ahhh's en de ooohhh's. Je hoort ouders zeggen "Dat die van mij dat nu al kan na 9 weken, ongelooflijk". De achterban is altijd erg enthousiast. Daar gaat het natuurlijk om. Die achterban kennis laten maken waar hun zoon/dochter studeert en wat zijn vorderingen na een hele korte tijd al zijn."

Stemmen

Bezoekers konden een stem uitbrengen op de drie beste producten. Zo konden bezoekers d.m.v. een unieke code (die bij binnenkomst werd uitgereikt) hun stem uitbrengen via hun smartphone. Indien bezoekers geen smartphone hadden, konden zij terecht bij een aantal laptops. "Dit systeem was volledig nieuw," vertelt Wil. "Eerdere stemsystemen waren zeker geen uiting van een Hogeschool die ICT hoog in zijn vaandel heeft staan." Een echte stap vooruit dus.

Publieksprijs: de winnaars

Aan het einde van de avond werden de twee groepen bekend gemaakt die de publieksprijs hadden gewonnen: een groep op het gebied van ICT & Game Design en een groep van ICT & Security. In Eindhoven won de keyboard spelende robot door projectgroep Elise op het gebied van ICT & Game Design. Op het gebied van ICT & Security won projectgroep A3B. Deze groep had een applicatie gemaakt waarbij een kleurenpasje door een scanner werd gehaald. Op basis van de kleuren werd dan de route naar de locatie getoond. Vervolgens werd er gevraagd of je zeker wist dat je de gewenste route wilde volgen. Zo nee, dan kwam het systeem met een alternatieve route.

In Tilburg ging de publieksprijs voor ICT & Game Design naar Robot Madness. Deze projectgroep maakte een game waarbij je met robots tegen elkaar voetbalt. De publieksprijs voor ICT & Security is gewonnen door Check-In. Check-in heeft een systeem gemaakt genaamd Archer, waarmee je door middel van het scannen van kleurcodes beter zicht hebt over waar studenten, medewerkers etc. zijn en bijvoorbeeld bij ontruiming sneller kunt handelen.

Het P1 event op zowel locatie Tilburg als Eindhoven was dus een succes. "Mede dankzij de inzet van zeer gemotiveerde studentassistenten. Zonder hen konden we dit event niet realiseren," aldus Wil.

Tags: Events