Sieuwe wint hoofdprijs tijdens Dragons’ Den

Fontys ICT
5.000 euro winnen voor het beste idee van alle hogeronderwijsinstellingen en universiteiten van Noord-Brabant. Dat lukte student Sieuwe Elferink (Fontys ICT en Master Applied AI and Robotics) afgelopen vrijdag tijdens Dragons’ Den, een pitch battle die de Global Entrepreneurship Week afsloot.

Sieuwe Elferink (links) met zijn compagnon Wout Veenendaal, drone en cheque

Sieuwe Elferink (Fontys ICT en Master Applied AI and Robotics) neemt als eigenaar van de start-up MultiRotorResearch het pitchen vanuit Fontys deze dag op zich. “Echt zenuwachtig ben ik niet, maar de gezonde spanning is wel aanwezig.” Sieuwe deed eerder dit jaar ook al een gooi naar de winst tijdens het Fontys Student Startup Festival. “Toen won ik niet, maar ik heb er wel veel van geleerd. De kennis die ik daar op heb gedaan, neem ik mee naar vandaag. Waar ik tijdens het studentenfestival veel praatte over techniek, wat ik natuurlijk zelf heel leuk vond, ga ik vandaag dieper in op ons businessmodel. Iets wat voor de jury en mogelijke investeerders een stuk relevanter is.”

De jury die Sieuwe probeert te overtuigen, bestaat uit een start-upbankier van de Rabobank, een programmamanager van Midpoint Brabant, een ondernemer en een investeringsdirecteur van Round One Ventures. Samen goed voor prijzengeld van maar liefst 9.000 euro.

Wereld een betere plek
Om één van die prijzen in de wacht te slepen, moet Sieuwe het opnemen tegen studenten van TU/e, Tilburg University, JADS, Avans, Fontys, BUas en HAS. Stuk voor stuk hebben ze ideeën die de wereld een betere plek maken. Denk aan tofu met bijzonder veel smaak, een accessoire voor rolstoelen die meer interactie tussen zorgdrager en patiënt mogelijk maakt, duurzame frituursnacks van ‘lelijke groenten’ of motoren die de bootwereld moet veranderen in hybridevervoer.

Wanneer het eenmaal de beurt is aan Sieuwe en zijn bedrijf MultiRotorResearch neemt hij ons meteen terug naar het verleden. Op zijn vijftiende kreeg hij een drone, maar was daar na tien minuten alweer klaar mee. Niet omdat hij dronevliegen niet leuk vond, maar omdat het ding vast hing in een boom. “Die heb ik er nooit meer uitgekregen. Dronevliegen is niet makkelijk, maar dat lossen wij voor iedereen op.”

Data collecting en analytics
Sieuwe ontwikkelde een technologie waardoor het vliegen met een drone mogelijk is voor allerhande groepen, zoals boeren. “Door onze drones als service in te zetten, krijgen zij verschillende inzichten in hun perecelen. Door middel van data collecting- en smart analytics-apps kunnen we bijvoorbeeld tot op de meter zien waar boeren op hun land het gebruik van pesticiden kunnen verminderen, waardoor een besparing van negentig procent plaats kan vinden.”

Een impactvolle start-up, zo beschrijft de jury MultiRotorResearch. Sieuwe is gepassioneerd, maar hoe blijft hij de concurrentie voor? Hoeveel klanten heeft hij gesproken en wat is de belangrijkste les die hij tot nog toe heeft geleerd? Op iedere vraag van de vakjury weet hij vlekkeloos antwoord te geven.

De kennis, expertise en passie die Sieuwe uitstraalt, levert hem uiteindelijk de eerste plaats op. Hij mag als winnaar een cheque van 5.000 euro in ontvangst nemen. “Dit had ik niet verwacht, maar ik ben er wel heel blij mee. We gaan dit geld investeren in een betere camera, zodat we onze klanten meer inzichten kunnen bieden en de landbouwsector nog beter kunnen maken.” 

Bron: Bron.fontys.nl