Nieuw ICT start-upprogramma enige in zijn soort

Fontys ICT
Studenten die tijdens hun studie een bedrijf beginnen én de kans krijgen om af te studeren met hun eigen start-up. Dat is al heel bijzonder. Maar de ambities van Fontys ICT gaan verder. Vanaf volgende week kunnen alumni tot een jaar na hun afstuderen gebruikmaken van een werkplek en in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Dit is het SPARC Start-Up Programma.

Fontys ICT geeft studenten al jaren de kans om af te studeren in hun eigen start-up (afstudeer+). Dit heeft geleid tot een aantal succesvolle beginnende bedrijven. Nu is het studentenstart-up programma geprofessionaliseerd. Het heeft een aantal unieke kenmerken, die nieuw zijn in HBO/Universiteit land; studenten kunnen tijdens hun studie al instromen en binnen hun bedrijf afstuderen. Na hun studie kunnen ze zich aanmelden voor het Sparc Incubator programma, hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om 6 tot 12 maanden binnen Fontys ICT verder te werken aan hun product. Het IP (intellectueel eigendom) is en blijft volledig van de StartUp. Ze krijgen een fysieke werkplek op Strijp TQ, een Fontys-pas en ze kunnen gebruik maken van de Fontys faciliteiten. Daarnaast mogen (moeten) opdrachten (challenges) uitzetten en begeleiden voor onze derde en vierdejaars studenten. Zo blijven studenten ook na hun afstuderen betrokken bij Fontys ICT, zowel fysiek in het Open Innovation Lab, als stakeholder van betekenisvol onderwijs en als onderdeel van het regionale bedrijfsleven. Vrijdag 13 oktober om 9.00 uur was de ‘formele opening’ op Strijp TQ4.2. 

1920_rubenfrickeericslaatsmaxvanhattumwoutveenendaalco-foundervanmrrdronesensieuweelferink.jpg?10000

Bron schreef er het volgende artikel over:

Studenten die tijdens hun studie een bedrijf beginnen én de kans krijgen om af te studeren met hun eigen start-up. Dat is al heel bijzonder. Maar de ambities van Fontys ICT gaan verder. Vanaf volgende week kunnen alumni tot een jaar na hun afstuderen gebruikmaken van een werkplek en in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Dit heet het Sparc Start-Up Programma.

Het afstudeerprogramma van Fontys ICT heeft de afgelopen jaren een aantal succesvolle start-ups voortgebracht, zoals Studio Krom, Beyont, Debugged, One-Button, Openmaze en MRR Drones. Tijdens hun opleiding worden de studenten begeleid door docenten en in contact gebracht met bedrijven in de regio. Maar na hun afstuderen moeten ze het helemaal zelf doen. Fontys ICT is van mening dat de kans van slagen voor een start-up groter is als er een bodem in de portemonnee zit.

Dat was aanleiding om het SPARC Start-Up Programma op te zetten, vertelt Eric Slaats, onderwijsexpert bij Fontys ICT. “In Sparc zijn bedrijven uit de regio verenigd, de zogenoemde Partners in Innovation, die opdrachten verstrekken aan derde- en vierdejaarsstudenten van Fontys ICT. Het idee achter het nieuwe start-upprogramma is dat studenten na hun afstuderen nog ongeveer een jaar in het Open Innovation Lab van Fontys ICT in Eindhoven blijven als Sparc Start-up.”

Deze Sparc Start-ups zijn net als de andere Sparc-leden opdrachtgever voor studenten. Ze krijgen een eigen werkplek aangeboden en worden begeleid om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Deze start-ups moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen, benadrukt Slaats. “Alleen de beste ideeën en ondernemers komen in aanmerking voor het programma. En ze moeten natuurlijk ingeschreven staan bij de KVK, een businessplan hebben, klanten en een product.”

Uniek programma
Het mes snijdt zo aan twee kanten. “Fontys ICT wil graag een kennispartner zijn in de regio en het bedrijfsleven helpen innoveren. Tegelijkertijd draagt het bedrijfsleven bij aan innovatie van het onderwijs”, aldus Slaats. “Onze start-upprogramma’s zijn uniek. Geen enkele incubator heeft een fysieke locatie voor start-ups binnen opleidingen en richt zich op studenten die nog voor hun afstuderen als start-up aan de slag kunnen.” Bovendien, zegt hij, wordt het onderwijs voor ICT'ers met het programma verrijkt omdat de start-ups als partner authentieke uitdagingen voor studenten neerleggen. “Dubbel win-win dus.”

Max van Hattum, Ruben Fricke en Niek van Dam van Openmaze zijn de eerste alumni die in het Sparc Start-Up programma stappen. Vrijdag 13 september zetten ze hun handtekening onder een overeenkomst tijdens de formele opening van het incubatorprogramma. Maar eigenlijk zijn ze al begonnen. Vijf studenten werken op dit moment voor hun start-up, die bedrijven voorziet van toegankelijke en praktische kunstmatige inteligentie (AI).

1920_rubenenmaxachterhunwerkplekbijfontysict.jpg?10000

De alumni hebben de huisstijl door studenten laten ontwerpen en zetten vraagstukken bij ze uit waar het drietal zelf niet aan toekomt. “Op deze manier kunnen wij ons met onze corebusiness bezighouden en toch verder werken aan de ontwikkeling van onze start-up”, vertelt Max. De alumnus is heel blij dat hij met Openmaze mag deelnemen aan het Sparc Start-Up Programma.

“Wat we heel fijn vonden aan het studenten start-upprogramma was dat we fouten konden maken. Omdat wat je doet voor je bedrijf deel uitmaakt van het onderwijs, heeft het geen gevolgen, als je maar voldoet aan je studievoortgang. Je kunt gewoon bijsturen. In het Sparc-programma voelen we die veiligheid ook. Er is coaching aanwezig, een netwerk van bedrijven en studenten, werkplekken en we mogen gebruikmaken van alle faciliteiten hier. Hierdoor hebben we een langere aanlooptijd en voelen we minder druk.” 

Ook Sieuwe Elferink heeft interesse in het Sparc Start-Up programma als hij zijn master heeft afgerond. Hij zegt al veel profijt te hebben van het studenten start-upprogramma bij het opzetten en doorontwikkelen van MRR Drones, dat autonoom vliegende drones maakt. “Voor studenten is het een kans om met drones te werken en ik kan hun inzet heel goed gebruiken.” 

1920_sieuweenco-founderwoutbeidenstaandvanmrrdrones.jpg?10000

Zowel Openmaze als MRR Drones en nog zo’n zes andere start-ups hebben hun werkplek op de onderwijsvloer van het Fontys Innovation Lab op Strijp TQ in Eindhoven. Dat maakt de drempel om elkaar aan te spreken laag. “Gedurende de vakantie heb ik nog een halfuur spontaan met een student gepraat”, vertelt Sieuwe. “We inspireren en stimuleren elkaar hier.”

Het studenten start-upprogramma telt nu zo’n 150 partnerbedrijven, het Sparc-programma ongeveer 30. Er zijn meer opdrachten dan studenten, weet Slaats. Daarom heeft Fontys ICT de ambitie om de start-upprogramma’s verder uit te rollen. “Eerst binnen Fontys, daarna in Nederland en de rest van de wereld."