Fontys ICT studenten op GLOW Eindhoven

Fontys Hogeschool ICT

Fontys ICT students present their own installations at light art festival GLOW Eindhoven

Woensdag 7 juni presenteerden maar liefst vier groepen (bestaande uit Fontys ICT-studenten van diverse studieroutes) hun concepten voor GLOW Eindhoven: Little Big Bang, Qube, Trees of Life en Bubble Story. De organisatie van GLOW Eindhoven, medestudenten en Fontys ICT docenten Lennart de Graaf, Ferry Wonders en Chris Geene waren hierbij aanwezig en gaven een kritische blik op de diverse concepten.

GLOW Eindhoven
Van 11 t/m 18 november 2017 staat Eindhoven voor de 12e keer in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Met een looproute door de stad worden diverse lichtkunstwerken getoond: van complete gebouwen als lichtobject tot aan unieke bijzondere projecten. GLOW Eindhoven staat niet voor niets in de top 10 van de beste lichtfestivals ter wereld en trok vorig jaar 740.000 bezoekers. Maar Eindhoven is ook de regio waar talentvolle mensen op het gebied van design en technologie huizen en waar prachtige lichtkunstwerken van eigen bodem ontstaan. Zo ook bij Fontys Hogeschool ICT Eindhoven.

Bomen & Bellen
De projecten Trees of Life en Bubble Story mogen zich (zo goed als zeker) deelnemer aan GLOW Eindhoven 2017 noemen! Wat zijn dit voor projecten en waar halen de studenten hun inspiratie vandaan? Trees of Life haalt inspiratie uit de grote variatie aan bomen waar Eindhoven om bekend staat. Dit werd ook direct duidelijk tijdens de presentatie: een zeer imposante lichtinstallatie in de vorm van takken en een stam vulden het lokaal. Met dit concept willen de studenten een connectie maken tussen mens en boom. Dit alles doormiddel van diverse LED-strips die tijdens het festival ook daadwerkelijk aan een boom worden bevestigd. Door aanraking van de boom wordt de hartslag van de bezoeker gevisualiseerd. Ook het geluid van een hartslag zal te horen zijn. Het idee hierbij is om elke boom een eigen identiteit te geven middels een eigen kleur. Bubble Story haalt inspiratie uit de metafoor van het leven. Het idee hierachter is dat er bellen worden geblazen gevuld met rook. Middels een rookmachine wordt de rook in de bel gebracht. Uiteindelijk wil men de bel met de rook belichten met een kleur of animatie door een specifieke beamer. Tijdens de presentatie lieten de studenten zien dat zij grote stappen hadden gemaakt betreft uitvoering. Er stond daadwerkelijk een rookmachine in het lokaal die de rook in de bellen bracht. Zeer indrukwekkend. Er wordt nog een keuze gemaakt of de installatie uiteindelijk binnen of buiten staat tijdens GLOW Eindhoven.

Qube en Little Big Bang
Qube en Little Big Bang maakten ook indruk met hun presentaties. Bij  Little Big Bang krijgen de bezoekers een ware informatie-overload: ze worden overladen met diverse geluiden, GIF'jes, social media posts en video's. Dit wordt gerealiseerd middels intelligente lichtbronnen. Deze kunnen willekeurig in een ruimte worden geplaatst, maar vormen (doordat ze hun locatie kennen) samen een soort groot 'display.' Qube laat bezoekers dit jaar echt binnen het thema van GLOW ('the Source') interacteren met de installatie door ze 'energie' in de installatie te laten stoppen, bijvoorbeeld door geluid of beweging. Deze energie wordt omgezet in licht die via een LED-strip uiteindelijk een energyburst op een groot scherm teweeg brengt. Hoe meer energie wordt toegevoegd, hoe meer de Qube zich oplaadt tot uiteindelijk een explosie zorgt voor de ontlading.

Extra kans
Zowel Qube als Little Big Bang kwamen niet door de selectie om deel te mogen nemen aan GLOW Eindhoven 2017. Qube maakt echter nog wel een kans. Hoewel dit project in eerste instantie in de eerste fase was afgekeurd, herpakte deze groep zich goed tijdens de presentatie. Zij mogen zich op 21 juni op "de langste dag" van het jaar nogmaals presenteren aan diverse GLOWpartners. Op basis van de reactie van deze partners kan ook dit project nog een plaatsje verdienen op het festival!