Fontys Hogeschool ICT gastvrouw VPRO-debat The Mind Live

Fontys ICT

Fontys Hogeschool ICT gastvrouw VPRO-debat The Mind Live 16 juni 2017

Vrijdag 16 juni vond het debat “The Mind Live” over de versmelting van mens en machine plaats in de aula van R5. Fontys Hogeschool ICT was hierbij de gastvrouw van de avond. Volgens BRON, is dat niet voor niets: “op Fontys Hogeschool ICT zijn ze volop bezig met de mens-computerinteractie.” In samenwerking met de VPRO, VPRO Medialab en de KNAW werd de debatavond georganiseerd. Zowel voor- als na het debat konden de bezoekers kennis maken met ICT op de Technology- markt. De markt bestond uit diverse standjes, waarbij zowel medewerkers als studenten van Fontys Hogeschool ICT de bezoeker een ware ICT-beleving gaven door hen de nieuwste technieken zelf te laten ervaren.

Mens-machine versmelting
Onderwerp van de debatavond was de versmelting van mens en machine. Mens en machine lossen problemen op verschillende manier op en kunnen elkaar versterken. Machines kunnen bepaalde problemen beter aan, maar alleen mensen hebben een vrije wil. Is dat erg? En wat is de realiteit? Spelenderwijs ontdekken we de wereld, maken we onze eigen regels. We creëren zelf onze werkelijkheid. Maar wat is dan de werkelijkheid? Iets waar we zelf in geloven?Drie gerenommeerde wetenschappers gingen met elkaar in debat over deze kwesties: Carolina Cruz, Catholijn Jonker en Servaas Kokkelmans (vervanging van Julia Kramer). Cruz kwam vanuit de USA met haar familie (man, kind en ouders) naar de campus van Fontys Eindhoven. Door middel van een tolk kon zij de presentator en haar mede-sprekers als wel het publiek verstaan. Cruz is vanaf haar kindertijd bezig met VR (Virtual Reality). Zij bedacht o.a. The Cave. In een videofragment is te zien dat ook haar zoon momenteel bezig is om met VR de wereld te ontdekken. Net zoals haar ouders. “My partents are so adorable with the glasses on, they are afraid to move. My child suprise me everyday with new aspects,” aldus Cruz. Maar wat doet het met je als je van jongs af aan opgroeit met VR? Catholijn Jonker is van mening dat we ons door machines meer mens voelen. “Het nemen van besluiten is hierbij een voorbeeld: machines kunnen dit veel beter dan mensen. Besluitvoering kunnen we met computers goed ondersteunen.”

Technology-markt: van virtual cycling tot VR demo’s
De Technology-markt was een succes: zowel jong- als oud dompelden zich onder in de wereld van ICT. Een hele ervaring voor bezoekers die nog nooit door een VR-bril/AR-bril de wereld hadden bekeken. In totaal waren er acht groepen bestaande uit zowel studenten als medewerkers van FHICT die de nieuwste technieken presenteerden aan de bezoekers. Student Thom van de Moosdijk vertelt enthousiast dat ze een project doen voor A.R. Industries. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van olieplatformen. Zij zijn momenteel bezig met een project om het plaatsen van zo’n olieplatform effectiever te maken doormiddel van AR (Augmented Reality). Hierbij ligt de focus op het plaatsingsproces. “Heel simpel gezegd is het eigenlijk een grote doos op een paal plaatsen. Die paal staat stevig in de bodem van de oceaan. Momenteel bemoeit 10 man zich met dit proces. Met behulp van AR kan het op een makkelijke, snelle visuele manier. Zo heb je dus veel minder man nodig,” aldus van de Moosdijk. De bezoeker kan dit allemaal zelf ervaren tijdens de markt door een AR-bril op te zetten. Verschillende sensoren zorgen voor een visualisatie op de hololens over de locatie van het grote blok en de paal.

Ondertussen maakt Ad Vissers, directeur Fontys Hogeschool ICT, een virtueel rondje op de fiets bij de stand Virtual-Cycling. “Het idee hierbij is dat je op de fiets pakketjes rondbrengt,” vertellen studenten Bob van Velzen en Richard Janssen. Het is gemaakt voor entertainment, een game. Het bedrijf waarvoor ze het spel hebben ontwikkeld is Embedded Fitness, partner van lectoraat Interaction Design. Een mooie kans voor de studenten dus om hun concept te testen op het diverse publiek en de bezoeker een ware virtuele beleving te bieden.

The Mind of the Universe
Het debat is gekoppeld aan het VPRO-wetenschapsprogramma The Mind of the Universe, waarbij Carolina Cruz in aflevering 8 een hoofdrol speelt. In The mind of the universe schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Ze nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen. De serie is wekelijks te zien op zondag bij NPO 2 om 21.05 uur. Presentator is Robbert Dijkgraaf. Zie www.vpro.nl/themind

Foto: Arjan Hansort 

Tags: In de Media