Kids maken kennis met techniek

Fontys Hogeschool ICT

Leerlingen basisschool maken kennis met techniek

Op vrijdag 9 juni waren collega’s Iris Soute en Lennart de Graaf te vinden op OBS Ekenrooi in Waalre. De school was voor Iris bekend terrein, want haar kinderen gaan daar school. Gewapend met een legertje Bee-bots, kleine en simpel te programmeren robots, gingen ze aan de slag om de kinderen van groep 3 de basisbeginselen van het programmeren bij te brengen. 

Het bezoekje is onderdeel van een groter plan om FH-ICT collega’s de mogelijkheid te bieden op de basisschool van hun kinderen een invulling te kunnen geven van de techniekles en tegelijkertijd te laten zien waar pa of ma nu precies de hele dag mee bezig zijn. Iris, Lennart en collega Robin Achterberg zijn bezig om een soort ‘lespakketje’ te ontwikkelen dat iedereen die dat leuk vindt kan gebruiken. Dit gebeurt in samenwerking met stichting Edubot, die gratis en open lesmaterialen voor het bee-bot platform ontwikkelt. Het lespakket waar nu aan gewerkt wordt richt zich op de allerjongsten (groep 1 t/m 4). 

Volgens groep 3 juf Sjak Stofmeel hadden de kids het programmeren verbazend snel onder de knie. Hoe kan het ook anders in die slimme brainport regio: Talent kent immers geen leeftijd. Juffrouw Sjak vond het zelf nog wel spannend, maar gaat de komende tijd zelf ook met de materialen aan de slag in de klas. Dat enthousiasme wordt gevoed door het feit dat kinderen bezig zijn met ICT, maar tegelijkertijd ook werken aan standaard leerdoelen zoals rekenen en taal. Geen extra werk dus, maar een uitdagende nieuwe manier om het leren ook voor de groep 3ers leuker te maken. 

Mocht jij het ook leuk vinden om op de basisschool bij jou in de buurt ook aan de slag te gaan met ICT, neem dan contact op met Lennart de Graaf.