Regenwater koelt nieuwe Hogeschool Fontys ICT

Fontys ICT
Eindhoven krijgt over twee jaar het eerste gebouw dat voorzien is van een computergestuurd 'waterdak'. De bovenkant van het nieuwe gebouw voor de Hogeschool ICT van Fontys aan de Rachelsmolen gaat dienen als regenwateropvang.

Het water wordt hier tijdelijk opgeslagen: deels om het gebouw te koelen, deels om overbelasting van het riool te voorkomen. De commissie ruimtelijke kwaliteit gaf groen licht voor het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. 

Extra duurzaam
Bij de bouw van de vijf verdiepingen hoge en 15.000 vierkante meter grote school is zo'n 18 miljoen euro gemoeid. ,,Als de vergunningverlening verder goed gaat, kunnen we nog eind dit jaar beginnen met de bouw en kunnen onze ICT-studenten er in augustus 2020 in", zegt Michel van der Zanden, senior projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys Hogescholen. ,,Wij zijn trots op dit nieuwe ontwerp, omdat het gebouw heel duurzaam wordt. Het wordt aardgasloos; voor energie, verwarming en koeling gebruiken we warmte koude opslag in de grond en zonnepanelen op het dak. En voor koeling gebruiken we dus ook het dak: bij een piek in regenval kan er een  laag van 8 centimeter op het dak blijven staan." Als water verdampt, leidt dit tot een verlaging van de temperatuur. 

Klimaatverandering
Fontys heeft hier in overleg met de gemeente Eindhoven voor gekozen, die wil inspelen op verandering van het klimaat. Van der Zanden: ,,Als we vaker hevige regenval krijgen, dan is het belangrijk dat regenwater dat op daken van gebouwen valt niet leidt tot overbelasting van de riolering." Als de computer berekent dat het kan, gaat het water naar beneden. Daar kan het dan in wadi's op het terrein alsnog wegzakken in de grond.

Het nieuwe schoolgebouw (in Fontys-termen R10) wordt ook een heel open gebouw. De gevel bestaat straks uit afwisselend hout en metaal en wordt voorzien van een groot aantal ramen van extra goed isolerend glas, die van de vloer tot het plafond doorlopen. Het gebouw komt op een plek waar nu nog een  deel van het parkeerterrein van Fontys ligt. De onderwijsinstelling heeft dit jaar al een nieuwe  parkeergarage op de Rachelsmolen gebouwd, die eind deze maand in gebruik wordt genomen.

Hogeschool ICT van Fontys zit nu nog in het gebouw R1, het grootste gebouw op Rachelsmolen. Of dit op termijn wordt gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw is nog onderwerp van studie door Fontys. Bekend is wel dat drie andere techniekopleidingen van Fontys in augustus komend  jaar al verhuizen naar het voormalige TNO-gebouw 'De Rondom' aan de Dorgelolaan.

Auteur: Vanda van der Kooi
Bron: Eindhovens Dagblad

Tags: In de Media