Eerste editie ICT in Practice een groot succes

Fontys ICT

325 bezoekers maken kennis met de wereld van Robotica in het Natlab

Donderdag 8 maart 2018 werd door Fontys Hogeschool ICT (FHICT) de eerste editie van het ICT In Practice Onderzoekssymposium in het Natlab georganiseerd. Ondanks dat het symposium voor de eerste maal werd georganiseerd, was het compleet "uitverkocht:" in totaal vonden 325 bezoekers de weg naar het Natlab. ICT In Practice richt zich op toegepast ofwel praktijkgericht onderzoek en heeft tot doel dit type onderzoek binnen het domein van de ICT te stimuleren. Met Robotica als leidend thema voor dit jaar, bood het symposium een platform voor studenten, docenten, lectoren en partnerbedrijven van de ICT-opleiding om kennis en ervaringen te delen en projecten of producten te demonstreren.

Symposium stap naar onderzoeksintstelling   

Om 15.00 uur was de opening door o.a. Ad Vissers, directeur FHICT in een volle podiumzaal. Vissers benadrukte dat er bij FHICT nog geen langdurige onderzoek cultuur is, maar het symposium een belangrijke stap neemt om een echte onderzoeksinstelling te worden. "Op het gebied van innovatie rondom ICT (zowel gericht op technische- als sociale innovatie) kunnen wij een belangrijke rol spelen en kansen bieden in zowel de Brainport regio rondom Eindhoven als de Midpoint omgeving rondom Tilburg," aldus Vissers. 

Divers programma 

Na de opening gaven experts van FHICT en de partnerbedrijven inspirerende talks over Robot Development, zoals bijvoorbeeld de integratie aspecten van robots in onze maatschappij. Ook andere belangrijke ICT onderwerpen en trends kwamen aan bod, zoals security, big data, deep learning en kunstmatige intelligentie. Tussendoor konden bezoekers worden bijgepraat over diverse onderzoeken van Fontys-ICT-medewerkers  of een bezoek brengen aan de expomarkt met project-en product demonstraties. Ook was er ruimte om met elkaar in discussie te gaan over actuele ICT- en Robotica onderwerpen.  

High Tech Award 2018 

Tijdens het symposium werd de "High Tech ICT Award" ter waarde van 500 euro uitgereikt aan het beste studentenproject op de expomarkt. Een jury samengesteld uit het High Tech Software Cluster (HTSC) beoordeelde twaalf ingezonden studenten projecten en koos het project van FHICT-alumnus Louis van Zijst tot winnaar. Zijn project is gericht op een slimme manier om escape rooms van adaptieve (zich aan de omstandigheden aanpassende) muziek en geluiden te voorzien m.b.v. sensoren en technieken die verwant zijn aan IoT (internet of things). Hiermee wordt de speelervaring opgeroepen te vergelijken met een videogame. 

 Stimulans voor de toekomst. 

Tom Langhorst, initiatiefnemer van het symposium, blikt terug met een tevreden gevoel. "Het ICT In Practice symposium beleefde een energierijke, boeiende, kleurrijke en sfeervolle eerste editie die gerust een mooi succes en een stimulans voor de toekomst genoemd mag worden. Bovendien onderstreepte het symposium nogmaals het belang van toegepast onderzoek dat zo kenmerkend is voor het hoger beroeps onderwijs. Want, hoewel het doen van onderzoek vaak wordt geassocieerd met grote en grootse ontdekkingen zijn het vaak de resultaten van het toegepast onderzoek die onze dagelijkse leefomgeving het meest en het meest direct veranderen," aldus Tom Langhorst.  

 Ook de organisatie is tevreden en spreekt zelfs over een unicum bij FHICT dat een eerste editie van een evenement is "uitverkocht." Hoewel het nog wel even spannend was of alle bezoekers wel in het Natlab zouden passen, was dit uiteindelijk geen probleem. Het publiek kwam verspreid binnen. De organisatie kijkt terug op een succesvolle eerste editie. Op naar 2019! 

De aftermovie kun je hier bekijken. Voor meer informatie zie ICTinPractice.nl