FHICT-Day

Fontys Hogeschool ICT

De Effenaar bruist van kennis, inspiratie en talenten uit de ICT-wereld tijdens FHICT-Day

Fontys Hogeschool ICT brengt werkveld, medewerkers en studenten samen tijdens grote ontmoetingsdag. Dinsdag 29 mei organiseerde Fontys Hogeschool ICT de eerste editie van de FHICT-Day; een grote ontmoetingsdag voor en met diverse doelgroepen van FHICT. De Effenaar stond hierbij in het teken van kennis, inspiratie en talenten uit de ICT-wereld; van artiestenfoyer en kleedkamers tot grote zaal en zelfs een grote tent, overal bruiste het van de energie! Een dag vol ontdekkingen en ontwikkelingen op ICT-gebied. Interessante sessies, inspirerende sprekers en een VR-experience, door zowel het werkveld (Partners in Education) als eigen mededewerkers en studenten. De kers op de taart was de ICTalent Awards; de competitieve showcase van FHICT. Speciaal voor alle medewerkers werd deze dag afgesloten met een diner en een spetterend personeelsfeest! 

Technofilosoof Rens van der Vorst keynote-spreker 
Rens van der Vorst, Hoofd innovatie van de dienst IT Fontys Hogescholen en technofilosoof, was de keynote-spreker van de dag. Hij gaf een boeiend betoog over waarom appen het nieuwe roken is en andere diverse technofilosofische verhalen. Want zoals hij zelf zegt, technologie is niet belangrijk. Hoe wij ons verhouden tot onze technologie daar gaat het om! Tijdens de keynote kwamen vraagstukken voorbij als “Willen we echt leven in een datadriven maatschappij? Is seks met een robot vooruitgang? Wat als data je beter kent, dan jezelf” 

Inspirerende sessies: van smart society tot digitaal geluk 
Vervolgens konden er diverse sessies worden gevolgd. Zo was er een sessie van Gemeente Eindhoven en lector Big Data Gerard Schouten over betekenis geven aan smart-society. Want hoe doe je dat? In de sessie lieten zij zien dat een smart-society niet van tevoren achter een tekentafel bedacht wordt of enkel vanuit beleidsdocumenten inhoud krijgt. Tegelijkertijd was er ook een sessie over “Digitaal Geluk” door Arien Kingma en Mieke Boogert van Partner in Education Brand Encounters. Zij hebben een nieuwe innovatief coachings- en HR product gelanceerd: Tweekracht; de snelste route naar je beste ik. Daarnaast waren er sessies van Student+ en Carpax IT (over hoe je een autismevriendelijke werkomgeving kunt creëren), nieuwe huisvesting FHICT (waarbij je een indruk kon krijgen van de geplande nieuwbouw in zowel Eindhoven als Tilburg) en kon je de nieuwste VR-technieken uitproberen in de artiestenkleedkamers. 

Na deze eerste ronde sessies volgde een heerlijk lunch-buffet in de tent en in het restaurant van de Effenaar. Zo was er voldoende ruimte en tijd voor ontmoeting. 

Na de lunch was het tijd voor ronde 2 van de diverse sessies. De bezoekers verspreidden zich weer over de gehele Effenaar om zich te laten inspireren. Eric Slaats, de “Open Innovator guru van Fontys Hogeschool ICT” gaf een presentatie over gepersonifiseerd onderwijs met een uniek eigen curriculum voor elke student. Want de maatschappij om ons heen verandert continu en in een steeds hoger tempo door IT. Dat vraagt om anders opleiden zodat de professionals van de toekomst hierop zijn voorbereid, aldus Slaats. Bij de sessie van ATOS werden de bezoekers meegenomen in de wereld van het ATOS Technolgy Lab. Dit is een plek waar wordt geëxperimenteerd met de nieuwste technologieën om samen met onderwijsinstellingen en andere partners te werken aan nieuwe initiatieven. In de artiestenfoyer gaven ICT-docenten een terugblik op hun studiereis naar SXSW in Texas en deelden hun bevindingen. In de foyer en in het restaurant vertelden de ICTalent-deelnemers vol trots in diverse standjes op de ICTalent Markt over hun werkende prototypes. 

Talenten op het podium tijdens ICTalent Awards 
De middag werd afgesloten met de ICTalent Awards in de grote zaal. In totaal pitchen 8 deelnemers hun beste ideeën aan een enthousiast (internationaal) publiek bestaande uit diverse bedrijven, medewerkers, studenten en trotse familieleden in een uitverkochte zaal. Projectgroep “RetireMe” ging uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis van 5000 euro. De 400 bezoekers kozen “CPVR” tot publiekslieveling. Zij wonnen de Audience Award. 

Artiesten van eigen bodem op personeelsfeest 
Na de ICTalent Awards was er exclusief voor alle medewerkers (en een introducee) een heerlijk diner in de tent. Ter afsluiting van de FHICT-Day een spetterend personeelsfeest in de kleine zaal van de Effenaar. Hierbij was een ware festival line-up vol met artiesten geselecteerd van eigen bodem; zo waren alle artiesten (bijna) allemaal eigen medewerkers van FHICT. De avond werd hierbij afgetrapt door sixties-soulband Ooh My Soul. Vervolgens draaide DJ “Danny Dee” en rockten de FHICT-Day Band de zaal plat. Het personeelsfeest eindigde op de beats van DJ Joris van der Straten. 

Op naar 2019! 
De organisatie kijkt zeer positief terug op deze eerste editie van zo’n grote ontmoetingsdag. Annemarie Diepenbroek licht toe: ”Wat een top-dag om op terug te kijken. We zijn ontzettend blij met het eindresultaat en trots op iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt. Omdat het de eerste keer is dat je zoiets organiseert was het echt even puzzelen. Want hoe maak je de dag voor iedereen leuk en inspirerend? Het was zoeken naar sprekers, maar sommige sessies melden zich spontaan aan toen zij hoorden over het event. En dan nog de locatie, want hoe organiseer je zo’n dag voor zo’n grote groep? Gelukkig kwamen we al snel uit bij De Effenaar.Te horen aan alle reacties die wij hebben ontvangen is de opzet geslaagd. Een prikkelende keynote, sessies waarbij voor iedereen wel iets nieuws te horen viel, gezellig samen lunchen in de tent, een spetterende show van de ICTalent Awards, en….de weergoden die ons gunstig gezind waren. Een bijzonder geslaagde dag, op naar 2019!” 

De aftermovie kun je hier bekijken op het YouTube-kanaal van Fontys Hogeschool ICT. Daarnaast kun je hier een afspeellijst vinden met alle videoproducties voor de FHICT-Day. 
 
Op onze Facebookpagina staat een foto-album online.