FHICT doet mee in miljoenenproject Security for IoT

Fontys ICT

Financiering voor onderzoeksprojecten

In de eerste ronde van NWA-ORC zijn op 12 juni de geaccepteerde projecten bekendgemaakt. Het is de eerste onderzoeksfinanciering binnen het nieuwe programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Het lectoraat High Tech Embedded Software (Dr. Ir. Teade Punter) en de competentiegroep Cybersecurity (Ir. Casper Schellekens) van Fontys Hogeschool ICT zijn deelnemer in het consortium INTERSECT onder leiding van Technische Universiteit Eindhoven (Prof. dr. S. Etalle). INTERSECT is toegekend in de bandbreedte 5 – 10 miljoen euro projecten.

INTERSECT gaat over cybersecurity van Internet of Things (IoT). Het internet van de dingen is een van de grootste uitdagingen voor cyberveiligheid en cyberprivacy. Het project pakt deze maatschappelijke en technische uitdaging aan en hanteert een volledig nieuw, fundamenteel perspectief dat veiligheidsonderzoek (bv. ontwerp, defensie, het genereren van aanvallen) combineert met juridische en criminologische benaderingen.

Fontys ICT houdt zich al langer bezig met cybersecurity. Studentgroepen hebben vele pentests (penetrationtests), bij bedrijven uitgevoerd waarmee hun beveiliging kan worden verbeterd. Sinds een jaar werken de competentiegroep Cybersecurity en het lectoraat High Tech Embedded Software samen om cybersecurity ook in technische systemen te verbeteren. Docentonderzoekers werken daarvoor aan een analyse over cybersecurity in robots in de smart industry. Fontys ICT werkt ook samen met TNO in de hands-on workshop ‘Zelf aan de slag’ waarin een studententeam beveiligingsrisico’s en maatregelen aan de operators van industriële systemen laten zien.

De Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) richt zich op het bereiken van doorbraken via een actieve samenwerking binnen de kennisketen. Consortia van onderzoekers en maatschappelijke partners uit de publieke en semipublieke sectoren en het bedrijfsleven werken daarom intensief samen bij het vormgeven, uitvoeren en toepassen van onderzoek.

Meer informatie: NWO.nl