Studenten ontwikkelen prototype biofeedback

Fontys ICT

Gestrest of niet bij beeldbellen?

Hoe zie je iemands gevoel bij het beeldbellen via Zoom, Skype, FaceTime of Teams? Online is dit vaak veel lastiger in te schatten. Bekende signalen zoals met de handen wringen of wiebelende voeten als teken van stress zijn niet of nauwelijks te zien. Zeker met veel online communicatie door coronamaatregelen kan extra informatie over iemands emoties en stressniveau waardevol zijn, bijvoorbeeld tijdens online psychologische behandelingen. Fontys Hogeschool ICT, GGzE, TU Eindhoven, Philips en Tranzo (Universiteit van Tilburg) onderzoeken de inzet van biofeedback. Studenten Arne Reijntjes en Laura van Beek ontwikkelden een prototype.

Biofeedback is de naam voor het presenteren van biologische signalen zoals hartslag, hersengolven en huidgeleiding. Hiermee kun je lichamelijke  reactie zien op wat iemand meemaakt of zich herinnert. Als je bijvoorbeeld praat over iets wat diegene leuk vindt, zie je de hartslag omhoog gaan. Als je praat over iets ergs wat die persoon heeft meegemaakt, kun je de huidgeleiding zien veranderen.

Wouter Sluis-Thiescheffer, senior game onderzoeker bij het lectoraat Interaction Design bij Fontys Hogeschool ICT onderzoekt hoe biofeedback kan worden ingezet bij games. In dit project voor GGzE werkt hij samen met promovenda Milou Feijt aan TU/e, die onderzoekt hoe technologie kan bijdragen aan de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg. 

In het kader van dit project is nu een prototype ontwikkeld dat tijdens een beeldbelgesprek fysiologische signalen weergeeft. Deze app kan op meerdere manieren gebruikt worden. Op dit moment doen Wouter Sluis-Thiescheffer en Milou Feijt onderzoek met behandelaren van GGzE naar de mogelijke meerwaarde van de app tijdens online psychologische hulpverlening. Als een behandelaar betrouwbaar kan zien of een cliënt gestrest is, kan de behandelaar wellicht effectiever te werk gaan en de behandelsessie nauwkeuriger afstemmen op het stressniveau van de cliënt. De eerste resultaten zijn veelbelovend, al is voor daadwerkelijke toepassing in de praktijk uitgebreider onderzoek nodig. 

Dutch Technology Week
Een andere toepassing onderzoeken we deze week tijdens de DTW: als twee gesprekspartners biofeedback van elkaar kunnen zien, voelen ze zich misschien meer met elkaar verbonden. Eerste exploratieve studies van de TU/e geven aanwijzingen dat het uitwisselen van een intiem signaal zoals je hartslag -persoonlijke informatie die in het dagelijks leven niet zichtbaar is voor andere mensen- een sterker gevoel van verbinding kan realiseren, vergelijkbaar met de verbondenheid die je met iemand kunt voelen wanneer je iets persoonlijks over jezelf vertelt. Tijdens Night of the Nerds testen we de app met jongeren en interviewen hen over wat zij ervan vinden als hun hartslag zichtbaar is voor hun gesprekspartner.

In deze video van Omroep Brabant demonstreren onderzoeker Wouter Sluis-Thiescheffer en Arne Reijntjes, student ICT & Media Design, hoe de app werkt.

Voor meer informatie of een persoonlijke demonstratie kun je contact opnemen met Wouter Sluis-Thiescheffer: wouter.sluis@fontys.nl.
Lees ook het nieuwsartikel o
Omroep Brabant en Bron.

Auteur: Marilyn Bailey