Kunstmatige Intelligentie (AI) krijgt impuls uit het Groeifonds

Fontys ICT

Laat het HBO en bedrijven AI marktklaar maken

Het Nationaal Groeifonds maakte vorige week bekend een kwart van het budget van 4 miljard euro beschikbaar te stellen om onderzoek en innovatie in Nederland te versterken. Een deel van dat geld zal besteed worden aan de sleuteltechnologie Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie, AI).

Maar hoe intelligent is AI nu eigenlijk? En kan deze nieuwe technologie nu al ‘zomaar’ toegepast worden? Mijn antwoord op deze vraag is een volmondig nee. AI is namelijk nog lang niet ‘af’, we missen nog een aantal essentiële ingrediënten. Concentreer daarbij niet alleen op onderzoek aan universiteiten. Ook het hoger beroepsonderwijs (hbo) kan met het bedrijfsleven en partners een belangrijke bijdrage leveren.

Datagedreven beslissingen

De kurk waar AI vandaag op draait is rekenkracht en data, veel data. Zelflerende algoritmes zoals neurale netwerken worden gevoed met grote datasets en zijn in staat om hier patronen in te ontdekken. Op basis van deze technologie kunnen we datagedreven beslissingen programmeren. In feite berekenen deze algoritmes simpelweg correlaties, het verband tussen X en Y. Maar een AI die echt dingen begrijpt, dat wil zeggen, oorzaak-gevolg relaties legt en een mentaal model ontwikkelt hoe de wereld in elkaar zit, is nog ver weg.

Lees het complete artikel van Professor of AI & Big Data Gerard Schouten op het Eindhovens Dagblad (Nederlands).