Studenten Data Driven Business Lab ontwikkelen slimme kieswijzer

Fontys ICT

‘Politieke Tinder’ van Eindhovense studenten laat niet zien wat partijen zoal beloven, maar hoe ze daadwerkelijk stemmen

Met de verkiezingen in aantocht rijst voor veel kiezers weer de vraag: welke partij past het best bij mij? Voor een goed antwoord ontwikkelde een groep studenten van Fontys in Eindhoven Slimmer Kiezen, een programma dat werkt zoals datingsite Tinder. ,,Onze site geeft een veel eerlijker beeld. Tussen iets willen en dat ook uitvoeren zit een wereld van verschil.”

De kieswijzer - soms ook stemwijzer genoemd - is in de loop der jaren uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in verkiezingstijd. Het aanbod aan websites en apps is inmiddels zo groot dat er zelfs al kieswijzers bestaan die de zwevende kiezer helpen kiezen voor de juiste kieswijzer.

De kieswijzer die de ICT-studenten van Fontys in het kader van hun minor Data Driven Business Lab hebben ontwikkeld, heeft een bijzonder uitgangspunt. Want bij Slimmer Kiezen - zoals de wijzer is gedoopt - is niet dat wat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's belóven leidend, maar wat de partijen in de Tweede Kamer daadwerkelijk gestémd hebben. 

Lees verder op het Eindhovens Dagblad

Bron: ed.nl
Auteur: Ad de Koning