Bewuster online dankzij kennissessies Tilburgse Cyber Security studenten

Fontys ICT

Fontys ICT studenten organiseren kennissessies online veiligheid

Op 28 mei, 4 juni en 11 juni organiseren studenten Cyber Security van Fontys Hogeschool ICT Tilburg een reeks online sessies over internetveiligheid voor jong en oud. Hiermee hopen de studenten te zorgen voor meer bewustzijn van online risico, zoals hackers, oplichting en fraude.

Op 28 mei, 4 juni en 11 juni organiseren studenten Cyber Security van Fontys Hogeschool ICT Tilburg een reeks online-sessies over internetveiligheid voor jong en oud. Hiermee hopen de studenten te zorgen voor meer bewustzijn van online risico, zoals hackers, oplichting en fraude.

Blijf Alert Online

Ons dagelijks leven vindt steeds meer online plaats. Onze boodschappen, geldzaken, maar ook onze interacties gaan via het web. Cybercriminelen weten daar alles van en slaan hun slag. Madelon Dohmen, student Cyber Security, legt uit dat bewustwording juist nu extra belangrijk is: "Tijdens de pandemie zag de politie het aantal meldingen van fraude, zoals Marktplaatsfraude en WhatsApp-fraude, enorm toenemen. We zijn veel meer online, en vaak te goed van vertrouwen. Dat geldt niet alleen voor ouderen, ook studenten trappen in de praktijken van cybercriminelen."

Een iPhone van €200 euro

Cybercriminaliteit is voor veel gebruikers ontastbaar en abstract. Madelon legt het uit aan de hand van een ontmoeting op straat: "Stel er komt iemand op je af en die biedt jou een iPhone aan voor €200. Klinkt goed toch? Maar dan moet 'ie eerst even naar zijn auto om die te halen. Of je vast wil afrekenen. Natuurlijk zeg je nee! Maar online trappen we daar met beide benen in." Het lijkt erop dat in een online wereld van onweerstaanbare aanbiedingen veel gebruikers dus minder weerbaar zijn tegen oplichtingspraktijken, phishing en andere vormen van criminaliteit. Vaak ontbreekt de kennis om op te merken dat iets niet klopt, zoals we dat in een real life situatie zouden doen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, wat het delen van kennis extra belangrijk maakt.

ICT-kennis delen en inzetten voor de samenleving

De overtuiging bij Fontys Hogeschool ICT is dat ICT een positieve impact kan hebben op de samenleving, bijvoorbeeld door kennis te delen. Madelon bevestigt dit: "Wij leren aan de hand van praktijkopdrachten over online veiligheid. Die kennis willen we graag delen, zodat we daar mensen mee kunnen helpen. Veel gebruikers weten niet dat een router, internet-verlichting of een Chromecast gehackt kan worden. Die kennis moet de wereld dus in.” De sessies worden door studenten georganiseerd, samen met docenten en experts: “Het is voor ons ook belangrijk om te doen, als we namelijk als studenten dit kunnen overdragen laat dat ook zien dat we de materie echt beheersen."

Veiliger online? Je kan de sessies op onderstaande data bijwonen. Elke sessie vindt plaats op om 1500 uur en zal draaien om een specifiek thema. Experts komen aan het woord en zullen praktische tips delen.  

  • 28 Mei 2021: Wachtwoorden, Updates & Back-ups
  • 4 Juni 2021: Virussen, Phishing & Fraude
  • 11 Juni 2021: Routers & Slimme Apparaten

De sessies zijn geheel gratis en bij te wonen via het Twitch kanaal van Fontys Hogeschool ICT Tilburg: https://www.twitch.tv/fhict013

Tags: Events