Night of the Nerds in het InnovationLab brengt scholieren in contact met beroepspraktijk

Fontys ICT

Proeven van ICT innovaties tijdens Night of the Nerds

Night of the Nerds returns. Door de coronacrisis was het eerder noodzakelijk om uit te wijken naar online edities, maar op 12 oktober vindt hét inspirerende creative tech event voor jongeren weer plaats op Strijp. Dit keer niet in het Klokgebouw, maar op vier locaties, waaronder het Fontys ICT InnovationLab, waar bezoekers midden in de praktijk van een hybride leeromgeving stappen. 

Night of the Nerds

Fontys is al sinds 2014 partner van Night of the Nerds, een jaarlijks evenement waar op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier jongeren kennis kunnen maken met de wereld van creativiteit en technologie. Jacqueline Pijcke van organiseerder FutureBites is blij dat het event nu ook plaatsvindt in het Fontys ICT InnovationLab (naast locaties Enversed, MU en Popei): "Een geweldige locatie voor het jongerenevent Night of the Nerds. Twee vliegen in één klap: inspiratie opdoen voor creativiteit en tech én live ervaren waar je over een paar jaar zou kunnen studeren. Hoe mooi is dat?" Ook voor Fontys is het een mooie kans om studenten een voorproefje te geven van een moderne, hybride leeromgeving, legt uitvoeringsmanager Suzanne van Kuijk van het InnovationLab uit: "Als instituut zijn we schatplichtig aan het ICT-talent van morgen om hen te informeren en wegwijs te maken in de werkpraktijk. Kennismaken met technologie in een omgeving waar professionals, studenten en onderzoekers samen werken aan innovatie, maar ook samen leren, past daar perfect in." 

Applied games

Bij Fontys gaan de bezoekers onder andere aan de slag met games en software. Ze testen games, leren zelf een 3D game te programmeren, maar ontdekken ook hoe games ingezet kunnen worden voor serieuze toepassingen. Wouter Sluis-Thiescheffer, onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT, specialiseert zich in games. Deze spelen een prominente rol, maar niet enkel als vermaak: "Bezoekers maken spelenderwijs kennis met technologie die de wereld beter kan maken. Games openen de deur naar wat digitale technologie allemaal kan en welke toepassingen mogelijk zijn. Dat laten we op deze dag zien." Zo zullen de jongeren ook het UX Lab bezoeken, een ruimte die helemaal uitgerust is voor uitgebreide tests van gebruikerservaringen met technologie en andere toepassingen. Ook maken ze kennis met de complexe technologie die tijdens beeldbellen emotionele triggers kan herkennen. Kortom, jongeren ontdekken de mogelijkheden van ICT. 

Inspireren en laten inspireren

Scholieren laten kennismaken en inspireren met technologie is belangrijk. Er is grote vraag naar professionals in ICT en andere disciplines. Maar juist in een omgeving als het Fontys ICT InnovationLab werkt dat twee kanten op volgens programmamanager Sandra Verhoeven: “In een InnovationHub zoals deze is het ontmoeten belangrijk. Night of the Nerds is een prachtige kans om toekomstig talent te inspireren, maar zij brengen ook enthousiasme en vragen naar binnen, wat ons weer inspireert. In een steeds sneller ontwikkelende economie is die vorm van interactie essentieel voor kennisdeling en ontwikkeling.”

Night of the Nerds vindt plaats op 12 oktober. Er zijn nog plaatsen vrij, maar er is beperkt ruimte op de locaties. Gedurende het event kunnen bezoekers aan het Fontys ICT InnovationLab ook meer te weten komen over het studeren bij Fontys. Night of the Nerds is een initiatief van stichting FutureBites en wordt gesteund door ASML, Cultuur Eindhoven, Stimuleringsfonds Creative Industrie, Fonds 21, Barbant C, VSB Fonds, Hack the Planet, Fontys en Dutch Technology Week. Alle informatie vind je op www.nightofthenerds.com.

 

Tags: Events