Innovatieve lichtkunst van Fontys ICT studenten bij GLOW 2017

Fontys Hogeschool ICT

Twee projecten van Fontys ICT: Trees of Life en The Circle of Life

Studenten van Fontys Hogeschool ICT, Toegepaste Natuurwetenschappen en Engineering zijn met hun lichtkunst tot en met zaterdag 18 november bij het lichtfestival GLOW aanwezig. Zij ontwierpen en ontwikkelden lichtkunst passend bij het thema van GLOW2017: the Source (de bron van licht). Tom Weerts begeleidde de studenten vanuit GLOW-organisatie. “We waren bij deze projecten erg gecharmeerd van de gedachte erachter”, zegt Weerts. “Wij zoeken die diepgang met ons festival: we willen niet zomaar een showtje weggeven. En het maakte voor ons ook duidelijk dat we op deze studenten konden bouwen.”

De studenten kregen tijdens het openingsweekend van veel bezoekers te horen dat ze geboeid waren door de gedachte achter hun lichtkunst. Bovendien waardeerden de bezoekers het dat een tweetal Fontys lichtinstallaties interactief zijn, bij de meeste objecten langs de route kan dat niet.  Welke lichtprojecten van Fontys ICT studenten zijn tijdens GLOW te bewonderen? En wie zijn de makers van deze innovatieve lichtkunst?

Trees of Life
Trees of Life is een excentrieke installatie die de controle compleet overlaat aan bezoekers die samen een gevoelservaring durven te delen. Trees of Life verbindt stadsnatuur met de tweede natuur van Eindhoven: technologie en design, en visualiseert de relatie tussen mens en natuur die essentieel is voor ons voortbestaan. Bij de interactie met Trees of Life ontstaat een nieuwe verbinding tussen zielen, waardoor men zich één gaat voelen met de boom en met moeder natuur. Als bezoeker maak je dan ook je deel uit van deze interactieve installatie. Trees of Life verbindt en verbroedert via deze, haast mystieke ervaring.

De Trees of Life staan in de Dommelstraat, op de hoofdroute van het festival. Twee bomen zijn uitgerust met elk 24 led-strips. Door hun handen naar de stam te brengen, brengen bezoekers een lichtstroom op gang, die als een hartslag door de led-strips stroomt. “Het is alsof je kracht afgeeft aan de boom,” legt student Gido Vervoort uit. “Bomen hebben ons nodig, en wij hebben bomen nodig. Dat is het verhaal dat we willen vertellen”, zegt student Stefan Buijs, de projectleider. (bron Fontys)

Studenten van Fontys Hogeschool ICT Stefan Buijs, Simon Lit, Jadev Marin, Rick van Melis, Imre van Schaijk, Casper Somers en Gido Vervoort zijn de gezichten achter Trees of Life.

Cirlce of Life 
Een tweede groep studenten ICT hebben onder de naam The Circle of Life een installatie gemaakt met aangelichte zeepbellen, gevuld met rook. The Circle of Life neemt je mee in een beleving van het leven. Iedere luchtbel stelt het leven voor en hoe fragiel het eigenlijk is. De luchtbel kan uit zichzelf knappen in de lucht, maar ook door externe factoren, zoals de aanraking met je vinger. De bellen zweven om je heen als je door de installatie loopt. En als je deze bellen laat knappen, komt de rook die in de bel zit, vrij. En vormt een wolk die zich op den duur zal verspreiden in de lucht. Door de schittering van licht vanuit verschillende hoeken krijgen de bellen een extra dimensie.

The Circle of Life is bedacht en uitgevoerd door Delta ICT-studenten in samenwerking met het Lectoraat Interaction Design. Amanda van der Vleuten, Hao Huynh, Sirus Goorhuis, Miroslav Zahariev, Mrunal Patil, Joshua van Gompel, Sven Jeurgens en Luc van Donk. Het project is opgestart door Patrick Mendel, Tom Hartogs, Daan van Dijk, Mitchell van de Water, Thom van de Moosdijk, Bram Snoek, Joshua Schers en Martien van den Broek zijn de projectleden van The Circle of Life. 

Aftermovie GLOW 2017 gemaakt door Fontys-ICT Video CREW:

 

Tags: Events